Agressieve activisten

Minister De Jonge: zorg voor bufferzones bij abortusklinieken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Minister De Jonge: zorg voor bufferzones bij abortusklinieken
RTL

Minister De Jonge van Volksgezondheid vindt dat er bufferzones moeten komen bij abortusklinieken. Dit omdat vrouwen die op het punt staan een vrucht te laten verwijderen vaak lastig worden gevallen door activisten.

Tegenstanders van abortus uiten zich vaak "zeer kwalijk en soms ook smakeloos" tegen bezoekende vrouwen, zegt De Jonge in het AD. Een bufferzone moet betogers op een gepaste afstand houden. Bij een kliniek in Roermond is de maatregel al van toepassing. Als het aan De Jonge ligt, volgen de overige dertien abortusklinieken in Nederland dat voorbeeld. Het Humanistisch Verbond pleitte al eerder voor deze maatregel.

Steeds meer overlast door betogers bij abortusklinieken
Lees ook

Steeds meer overlast door betogers bij abortusklinieken

De laatste maanden ontvangen klinieken vaak klachten over agressiviteit van demonstranten in de richting van vrouwen, zegt Gerrit Zomerdijk, directeur van twee klinieken, tegen de krant. De vrouwen zou worden nageroepen dat ze moordenaars zijn en spijt zullen krijgen van hun besluit. Ook worden er posters van foetussen getoond. Zomerdijk: "Bij ons staan verschillende groepen voor de deur, meerdere dagen per week."

"Vrouwen moeten zich bij de entree van de kliniek niet hoeven te verantwoorden tegenover een wildvreemde."

Het recht tot demonstreren dat in Nederland geldt mag nooit leiden tot intimidatie, zegt De Jonge. "Vrouwen moeten zich bij de entree van de kliniek niet hoeven te verantwoorden tegenover een wildvreemde over wat zij daar gaan doen. Helemaal niet op zo’n moeilijk moment in hun leven!"

Lees meer over
Hugo de JongeMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportAbortus