Gebrek aan nazorg

Dennis had kanker, herstelde, maar heeft moeite leven op de rit te krijgen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsDennis had kanker, herstelde, maar heeft moeite leven op de rit te krijgen
RTL

Hij was dertig, had een penthouse in Amsterdam en vloog de hele wereld over. Totdat bij Dennis de Graaf een hersentumor werd gevonden. Hij genas wonderwel, maar het kost hem nu alle moeite om zijn leven op de rit te krijgen.

Hij is niet de enige. Een groot deel van de 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, ondervinden daar nog steeds de gevolgen van. Ze komen vaak niet aan een hypotheek of verzekering en krijgen te weinig zorg voor de gevolgen van de ziekte. Simpelweg omdat ze niet als genezen worden gezien. 15 procent van de oud-patiënten ervaart financiële problemen, terwijl dat gemiddeld in Nederland 8 procent is. 

'Nazorg kanker schiet ernstig tekort'
Lees ook

'Nazorg kanker schiet ernstig tekort'

Bij De Graaf werd de hersentumor vijf jaar geleden ontdekt. Hij had op dat moment een leven waarop menigeen jaloers zou zijn. Hij werkte als zelfstandige in de sales en marketing, woonde in een penthouse in Amsterdam, verdiende veel geld en gaf ook veel uit. Maar tijdens een presentatie ging het mis: hij voelde dat het in zijn hoofd 'knapte' en hij sprak ineens met dubbele tong.

Tennisbal

Hij bleek een hersentumor zo groot als een tennisbal te hebben. Zijn kansen op volledig herstel waren extreem laag. Hij moest 36 chemokuren en 31 bestralingen ondergaan. En hij kreeg er ook nog eens een hersenbloeding en gordelroosinfectie overheen. Tegen alle verwachtingen in genas hij. "Ik werd officieel schoon verklaard." 

Dennis de Graaf na zijn operatie.© Dennis de Graaf
Dennis de Graaf na zijn operatie.

Maar terugkeren naar zijn oude leven lukte niet meer. Van zijn werk was weinig meer over, zijn penthouse moest hij opgeven, net als zijn snelle leven. Hij moest weer van voor af aan beginnen. Hij heeft een nieuw bedrijfje opgezet, maar dat gaat niet gemakkelijk. Leningen van de bank om zijn bedrijf goed neer te zetten, krijgt hij niet. Een hypotheek kan hij ook vergeten.

Gigantisch contrast

"Ik woon nu bij mijn ouders. Het is een gigantisch contrast en ik moet het alleen doen." En dat is frustrerend voor hem. "De artsen zeggen dat er geen risico is dat de tumor terugkomt. Medisch gezien heb ik net zo veel kans als ieder ander. Maar dat dringt niet overal door." 

Nicolette Goedbloed, manager van het Centrum voor Kwaliteit van Leven van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, heeft dit soort verhalen vaker gehoord. Het centrum is juist opgericht om patiënten te begeleiden in het oppakken van hun leven na de ziekte omdat ze worstelen met mentale en fysieke klachten door ziekte of de behandeling ervan.

Huiverig

Ze ziet dat het voor oud-patiënten bijvoorbeeld moeilijk kan zijn terug te keren naar werk. Volgens haar zijn sommige werkgevers huiverig om een medewerker weer te laten werken. "Is hij niet te moe? Is hij wel volledig hersteld? En soms laten werkgevers oud-patiënten juist te snel terugkeren, terwijl ze dat nog niet aankunnen. Dan is aan de buitenkant niet te zien dat mensen nog steeds herstellende zijn."

Hoeveel invloed heeft je eigen gedrag, of is kanker gewoon domme pech?

Ook banken en verzekeraars zijn te weinig welwillend om oud-patiënten te hulp te schieten, ziet Peter Huijgens, directeur van het Integraal Kankercentrum Nederland. "Een bank of verzekeraar zegt: 'Jij kan snel overlijden, dus ik wil het risico niet lopen om jou geld te lenen dat je wellicht niet kunt terugbetalen.' Maar de overlevingskansen van patiënten nemen juist toe. Iemand kan vaak veel ouder worden dan wat financiële instellingen aannemen." 

Torenhoge premie

Natuurlijk zijn er volgens hem wel verzekeraars die willen helpen. Maar vaak staat daar een torenhoge premie tegenover. "Als jij als moeder van een normaal gezin kanker hebt gehad, kan je niet de hoofdprijs betalen. Bovendien weten velen die speciale verzekeraar helemaal niet te vinden."

De Graaf blijft intussen positief en is ambassadeur geworden voor platform Aya, dat jongeren helpt hun leven na kanker op te pakken. "Ik doe het op wilskracht. Ik geloof heilig dat achter een berg vol moeilijkheden een land vol mogelijkheden ligt." Met die gedachte probeert hij een goed bedrijf neer te zetten.

Helpen met hypotheek

Om mensen die kanker hebben gehad te kunnen helpen een huis te kopen, moeten alle Nederlanders een klein bedrag bijleggen zodat de oud-patiënten een hypotheek kunnen afsluiten. Dat vindt Peter Huijgens, directeur van het Integraal Kankercentrum Nederland. Hij pleit voor een 'maatschappelijke hypotheek'.

Met dat geld dat daarmee zou worden verzameld, kunnen oud-kankerpatiënten een overlijdensrisicoverzekering nemen die vaak verplicht is bij het afsluiten van een hypotheek.

Lees meer over
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuisIntegraal Kankercentrum NederlandKankerGeldGezondheidGezondheidszorgNederland