Bevriezingsletsel

Ernstige brandwonden en levenslange littekens door gebruik lachgas

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPErnstige brandwonden en levenslange littekens door gebruik lachgas
RTL

Het gebruik van lachgas kan leiden tot tweedegraads en derdegraads brandwonden. Het gaat om verwondingen aan benen, die ontstaan door het klemmen van de lachgastank tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen.

Daardoor lopen gebruikers ernstig bevriezingsletsel op. De afgelopen acht weken meldden zich 14 personen met dit soort verwondingen. Reden voor de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam om alarm te slaan.

Levenslange littekens

"Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk 'onschuldige' lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel", zegt Ymke Lucas, die als arts verbonden is aan het Brandwondencentrum Rotterdam.

Zorgen om populariteit lachgas

'Je wordt tintelig en het wordt zwart voor je ogen'

Volgens haar zijn hier al meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen. "Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen", zegt ze. 

"Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt."

'Extreem gebruik lachgas kan verlamming veroorzaken'
Lees ook

'Extreem gebruik lachgas kan verlamming veroorzaken'

Brandwondenstichting trekt aan de bel

Merel van der Mark van de Nederlandse Brandwonden Stichting noemt het aantal verwondingen door lachgas  'verontustend veel'. "Sommige slachtoffers hadden een huidtransplantatie nodig, en meerdere behandelingen. En daar houd je littekens aan over. Dat realiseren mensen zich niet", zegt ze tegen RTL Nieuws.

"Dit zijn waarschijnlijk niet alle gevallen. Ze komen niet allemaal naar een van de brandwondencentra, ze gaan ook naar reguliere ziekenhuizen", aldus Van der Mark. "In werkelijkheid kan het aantal slachtoffers dus nog hoger liggen. We maken ons zorgen. Het festivalseizoen is nog niet eens begonnen en juist daar is lachgas heel populair." 

De Brandwondenstichting is bang voor veel meer slachtoffers en trekt daarom nu aan de bel, vooral omdat de manier waarop lachgas wordt gebruikt, is veranderd. "Vroeger had je van die slagroomcilinders, nu zijn het grote tanks. Die kun je ook thuis laten bezorgen, even googelen en dan kun je ze zo bestellen", zegt Van der Mark. "Die tanks klem je tussen je benen. Je ademt het gas van de ballon in, en komt in een roes. Maar door die roes is je pijngrens hoger en dan voel je niet dat je benen heel koud worden en bevriezen. De wonden lijken op diepe tweede- en derdegraads brandwonden."

Mocht je zo'n verwonding oplopen, koel de wond dan niet zoals je bij brandwonden doet, geeft Van der Mark als tip mee. "Wat je wel moet doen: de wond afdekken, warm en droog houden, de kleding zo snel mogelijk verwijderen en een arts waarschuwen."

Lees meer over
DrugsGezondheidBrandwonden