Einde aan wantoestanden?

Speciale asielbus gaat rijden voor overlastgevende asielzoekers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Speciale asielbus gaat rijden voor overlastgevende asielzoekers
RTL

Om een einde te maken aan de overlast van asielzoekers in het reguliere openbaar vervoer, gaat er vanaf vandaag een speciale asielbus rijden van Ter Apel naar Emmen en weer terug. De speciale bus moet 'gewone reizigers' ontlasten van wantoestanden, maar de pendelbus leidt ook tot opgetrokken wenkbrauwen.

Jarenlang zorgde een kleine groep asielzoekers voor veel overlast op de reguliere buslijn 73 van Ter Apel naar Emmen. De relschoppers beschadigden bussen, waren agressief en vielen passagiers lastig.

Ook ontregelden ze de dienstregeling en bedreigden ze chauffeurs. 

Speciale bus voor problemen

Chauffeurs van lijn 73 - ook wel de 'agressielijn' genoemd - dreigden daarom met een boycot. Als er niks veranderde, zouden ze de halte van het asielzoekerscentrum Ter Apel voortaan overslaan.

Daarom is er vanaf vandaag een speciale pendelbus: in de volksmond ook wel de asielbus genoemd. Het is een proef, voor in eerste instantie drie maanden, bedacht door staatssecretaris Mark Harbers van Justitie. 

Door het besluit van de staatssecretaris, slaat buslijn 73 de halte van het azc in Ter Apel voortaan over. De reizigers van de reguliere buslijn zouden dan geen last meer hebben van het wangedrag, zoals geweld, schelden en vernieling.

Woede

Video's van de wantoestanden werden de afgelopen tijd massaal op sociale media gedeeld en zorgde voor grote verontwaardiging. Afgelopen maand filmde een passagier nog hoe jonge asielzoekers die geweigerd werden, omdat ze met z'n vieren op één kaartje wilden reizen, de chauffeur en toezichthouder uitscholden en intimideerden.

Niets te verliezen

Volgens vervoersbedrijf Q-buzz die de dienstregeling verzorgt, zijn het vooral asielzoekers uit veilige landen die voor overlast zorgen. Dat zijn landen als Marokko, Algerije, Albanië.

Ze worden het land uitgezet en veroorzaken overlast omdat ze toch niks te verliezen hebben. Q-buzz wil verder niet reageren. 

7 euro

De asielbus gaat 1 keer per uur rijden. De eerste vertrekt om 7:00 uur.  Een retourtje Ter Apel - Emmen gaat 7 euro kosten. Kaartjes zullen op het terrein van het azc verkocht worden door beveiligers. 

Zij zullen de asielzoekers na het kopen van een kaartje ook naar de bus begeleiden om opstootjes te voorkomen. 

Niet blij mee

Niet iedereen is enthousiast over de asielbus. Verschillende Tweede Kamerleden staan niet bepaald te springen bij het idee van een aparte bus voor asielzoekers naar Ter Apel. Want: overlast moet je niet belonen met een aparte bus. 

Na de proef wordt duidelijk of de bus langer blijft rijden of niet. 

Lees meer over
AsielzoekersTer Apel