Nieuwe wet

Seksuele intimidatie strafbaar stellen? 'Dat is onhaalbaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSeksuele intimidatie strafbaar stellen? 'Dat is onhaalbaar'
RTL

Advocaten vermoeden dat het heel moeilijk wordt om daders van onvrijwillige seks en seksuele intimidatie veroordeeld te krijgen. Dat zeggen verschillende advocaten tegen RTL Nieuws. Vandaag kwam minister Ferd Grapperhaus met een wetsvoorstel dat slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag beter moet beschermen.

Door seks tegen de wil van de ander en seksuele intimidatie strafbaar in een nieuwe wet te maken, moeten slachtoffers minder vaak met lege handen komen te staan, vindt Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Nu wordt er vooral gekeken of er dwang is gebruikt. Daardoor gaan daders volgens hem nog te vaak vrijuit.

Uitspreken

"Als de ander zich niet helder uitspreekt over het hebben van seksueel contact, moet je straks eerst onderzoeken of degene dat wel wil", zegt Grapperhaus. Als niet duidelijk wordt dat de ander instemt, is er wat hem betreft sprake van strafbaar gedrag.

Wetsvoorstel: onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar
Lees ook

Wetsvoorstel: onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar

Volgens verschillende advocaten die RTL Nieuws sprak, wordt het lastig de voorgestelde wet te handhaven. Vooral het vervolgen van daders na seksuele intimidatie, zal moeilijk zijn, denkt advocaat Ivo van den Bergh. "Het is in heel veel gevallen het verhaal van de een tegen dat van de ander. Het vinden van steunbewijs is altijd een probleem in zedenzaken."

Betrouwbaar bewijs

Dat steunbewijs kan er wel zijn in de vorm van een verklaring van een vriend, vriendin of familielid, maar die is niet altijd even betrouwbaar. "En dan blijft het lastig in een puur één tegen één verhaal", zegt van den Bergh. 

Ze zei 'nee, nee, nee', maar bevroor en verzette zich niet. Aangifte daarna deed ze niet, want voor de wet is alleen 'nee' zeggen nog niet voldoende..

Dat steunbewijs is essentieel om iemand schuldig te bevinden, vindt advocaat Bart Swier. "Je kunt niet op basis van een verklaring van persoon A tegen persoon B veroordeeld worden. Ik snap dat er behoefte is om zaken te veranderen, maar ik denk niet dat dit plan haalbaar is. Het lijkt een omkering te zijn van bewijslast: dat de verdachte dan moet aantonen dat hij onschuldig is."

Strelen haar

Ook advocaat Niek Heidanus vermoedt dat de wet niet uitvoerbaar is. "Als een vrouw zegt dat haar collega een ongepaste tongbeweging naar haar heeft gemaakt of de arm op haar schouder heeft gelegd, is dat erg misplaatst maar nog niet strafbaar. Wil je dan iedere streling door het haar direct strafbaar maken? Ik denk dat dat bijzonder complex wordt."

'Goed voor slachtoffers' 

Slachtofferhulp Nederland is blij dat minister Grapperhaus werk maakt om onvrijwillige seks en seksuele intimidatie strafbaar te stellen. "Die erkenning is voor slachtoffers heel belangrijk. Dat blijkt ook wel uit de MeToo-beweging. Het is mooi dat de minister dit signaal oppikt”, zegt een woordvoerder.

De huidige wetgeving waarbij moet worden aangetoond dat er dwang is gebruikt, is volgens Slachtofferhulp niet voldoende. "Met de nieuwe wet wordt gezegd: realiseer je dat voor seksuele handeling twee mensen nodig zijn die daarmee instemmen.”

Dat verschillende advocaten aangeven dat een nieuwe wet moeilijk gehandhaafd kan worden, begrijpt Slachtofferhulp wel. "Niks is zo lastig als het bewijzen van seksuele delicten die zich meestal tussen twee betrokkenen afspelen. In de nieuwe wet moet duidelijk worden beschreven hoe seksueel ontoelaatbaar gedrag bewezen kan worden. Zo kunnen slachtoffers het beste worden geholpen."

Lees meer over
Ferdinand GrapperhausSeksuele intimidatieSeksualiteitSeks#MeTooWetgevingNederland