Zo snel mogelijk

Niet draaien, géén alcohol: zo verwijder je een teek

Door Esther Maas··Aangepast:
© iStockNiet draaien, géén alcohol: zo verwijder je een teek
RTL

Het mooie weer van afgelopen weekend was niet alleen voor mensen genieten geblazen, ook teken sloegen hun slag. Op Tekenradar zijn maar liefst 143 tekenbeten gemeld. Maar hoe haal je zo'n teek nou het beste weg?

Teken gedijen goed bij zomerse temperaturen, en dat was goed te merken op de site Tekenradar.nl, waar mensen hun tekenbeet kunnen registreren. Normaal gesproken worden er twintig tot dertig tekenbeten per dag gemeld. Gisteren was dat ruim het dubbele: 75.

In de tuin

"Tijdens dit soort warme weekenden worden er veel mensen gebeten omdat veel mensen erop uitgaan", zegt Arnold van Vliet van Tekenradar. Maar ook thuisblijvers liepen een risico. "Zeker één derde van de tekenbeten is opgelopen in de tuin."

Het is dan ook zaak om jezelf goed te checken op mogelijke tekenbeten nadat je in de natuur bent geweest, zegt van Vliet. "Ook is het goed om anderen te attenderen dat ze zichzelf moeten controleren. "Stuur de mensen met wie je in de natuur was na afloop een appje met de vraag of ze zichzelf al gecontroleerd hebben. Een extra herinnering kan nooit kwaad."

Oksels en liezen

Maar hoe doe je dat dan, zo'n tekencheck? "Check je lichaam systematisch, dus van boven naar beneden", legt Van Vliet uit.

"Wees extra alert op vochtige en warme plekken zoals onder je horloge- of bh-bandje, je oksels en je liezen. En vergeet je rug niet: vraag iemand of ze willen kijken of gebruik een spiegel."

Oppassen voor teken: zo'n beest komt zelden alleen
Lees ook

Oppassen voor teken: zo'n beest komt zelden alleen

Zo snel mogelijk

Als je toch gebeten bent door een teek, is het volgens Van Vliet zaak het beestje zo snel mogelijk te verwijderen. "Het liefst binnen 24 uur, dit verkleint de kans op besmetting met Lyme."

Toch geeft het binnen 24 uur verwijderen van een teek geen garantie dat er geen besmetting met bactieriën kan plaatsvinden. "We zien in de meldingen ook wel eens dat mensen al binnen zes uur besmet raakten."

Hoe verwijder je een teek?

  • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
  • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek 'zichzelf leeg maakt' en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
  • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
  • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
  • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
  • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
  • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
  • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo.nl en Tekenbeetziekten.nl

Plek in de gaten houden

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal geneest deze ziekte na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Als je de teek verwijderd hebt, is het daarom belangrijk om de plek goed in de gaten te houden in verband met een mogelijke Lyme-infectie. Noteer de datum van de tekenbeet, en houd de plek drie maanden in de gaten om te zien of er een rode kring ontstaat rondom de tekenbeet. 

Als dat zo is is het volgens Van Vliet belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. "Doe dat ook bij ongewone vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust of pijn aan gewrichten. Dit kan een teken zijn dat je besmet bent met de ziekte van Lyme."

Vijf misverstanden over teken

De teek rukt op. Ieder jaar worden er ruim 1 miljoen mensen door gebeten in Nederland. Over dit venijnige beestje bestaan een aantal misverstanden. We helpen vijf fabels de wereld uit.
Lees meer over
Arnold van VlietRIVMZiekte van LymeNatuurgebied