Europese topfunctie

'Tusk wil Timmermans voordragen als opvolger Juncker'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Tusk wil Timmermans voordragen als opvolger Juncker'
RTL

EU-president Donald Tusk gaat Frans Timmermans vanavond voordragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft hij volgens bronnen verteld aan leiders in het Europees Parlement. De voordracht maakt Timmermans voorlopig favoriet voor de functie.

Toch is het nog niet beslist. Timmermans moet 72 procent van de lidstaten met zich meekrijgen, wat in de praktijk betekent dat 21 van de 28 landen moeten instemmen. Ook moet de voordracht worden gesteund door lidstaten die ten minste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. 

Meer steun

Voor Timmermans begint steeds meer steun te ontstaan. "Maar een aantal Oost-Europese landen, waaronder Polen en Hongarije, zijn tegen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dat komt omdat Timmermans de afgelopen jaren de Oost-Europese landen vaak op de vingers getikt over bijvoorbeeld democratie en rechtsstaat." Ook de steun van Italië onzeker. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maakt Frans Timmermans nog kans op een Europese topfunctie?
Lees ook

Maakt Frans Timmermans nog kans op een Europese topfunctie?

Behalve Timmermans zijn ook christendemocraat Manfred Weber uit Duisland en de liberale Margrethe Vestager uit Denemarken in de race om voorzitter te worden en Jean-Claude Juncker op te volgen. Weber wil zijn kandidatuur volgens diverse media terugtrekken als voorwaarde om voorzitter van het Europees Parlement te worden.

Verdeling topfuncties

Vanavond wordt gesproken over de verdeling van een aantal topfuncties in de Europese Unie. De voorzitter van de Europese Commissie is de belangrijkste. Maar ook wordt nog gesproken over de voorzitter van de Europese Raad, het Europees Parlement, de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank.

Lees meer over
Frans TimmermansDonald TuskEuropese CommissieEuropese UnieEuropese UnieNederland