Correspondenten geven tips tegen de hitte: naar terras, winkelcentrum of Bretagne

In Nederland gaat het deze week vooral over de hitte, nu de temperatuur stijgt richting de 40 graden. We vroegen onze correspondenten in het Midden-Oosten, Frankrijk en Spanje hoe warm het daar is en wat ze er zoal tegen doen.
Correspondent Stefan de Vries woont in de Franse hoofdstad Parijs
"Hier wordt het de komende dagen zo'n 43 graden. De meeste Parijzenaars zijn vanwege de vakantie al uit de stad vertrokken en dat is maar goed ook, want het wordt aangeraden om vanwege de hitte niet de straat op te gaan. Dit zijn ook voor Parijs geen normale temperaturen. Het is met 12 miljoen inwoners ook een van de dichtstbevolkte steden van de wereld met overal asfalt en beton. En dan heb je ook nog eens de vervuiling. Het zorgt voor bloedhitte en dat is niet erg leuk."
"Mensen schrikken er hier ook van, want het wordt bijna onleefbaar op dit soort dagen. Dit gebeurt nu al voor de tweede keer in vier weken en de verwachting is dat het steeds vaker gaat gebeuren."
Vertrekken naar Bretagne
"De oplossing volgens veel Fransen is om verkoeling te zoeken in Bretagne. De streek in het midden van Frankrijk is de koelste plek van het land doordat het als een soort schiereiland in de Atlantische oceaan ligt. De zeewind zorgt daar voor verkoeling. Woensdag wordt het 32 graden, dat is voor daar ook al ongehoord warm. Gewoonlijk is het zo'n 20 tot 25 graden. Maar vergeleken bij de rest van het land is het daar veel beter vol te houden."

"Ik stuur mijn kinderen er ook naartoe. Mijn schoonvader heeft een huis in de streek en heeft ons uitgenodigd. Morgen vertrekken ze en ik denk dat ze daar de komende maand ook zullen blijven. Vanwege de warmte in Parijs."
Koele ruimtes met airco
Frankrijk ging in 2003 ook al eens gebukt onder een flinke hittegolf. Dat zorgde voor veel slachtoffers. 15.000 mensen kwamen toen om het leven door de hitte. Het land heeft er van geleerd, zegt De Vries. "Er zijn door de overheid sinds die tijd veel maatregelen genomen. Zo zijn er overal in de stad koele ruimtes met airco, waar mensen naartoe kunnen om af te koelen, en bijvoorbeeld rustig een boekje kunnen lezen. Die ruimtes zijn te vinden op een speciale website. Ook zijn er op allerlei plekken fonteintjes waar mensen iets kunnen drinken en staan er op stoepen sproeiers en vernevelaars, waar mensen onderdoor kunnen lopen om af te koelen."
Maar de hitte overdag is nog niet eens het grootste probleem, zegt De Vries. "Het koelt 's nachts nauwelijks af en daardoor doe je geen oog dicht. En als je dan een ventilator gebruikt, kan je nauwelijks slapen door de herrie. Na vijf nachten slecht slapen word ik dan heel chagrijnig."

Correspondent Midden-Oosten Olaf Koens
Koens, die het op dit moment in Turkije 'aangenaam' heeft met 26 graden, maakte in het Midden-Oosten erg hoge temperaturen mee. "Ik was in de zomer van 2017 in Mosul in Irak, daar was het bijna 50 graden. Zelfs voor daar was dat wel erg heet. Voor ons was dat niet te doen. Tegelijkertijd werd er ook nog eens een enorme oorlog gevoerd. De Irakezen zelf hadden airconditioning in hun legervoertuigen, dat was wel een enorme luxe. Daar konden we wel eens in afkoelen. En de huizen in die streek hebben erg dikke muren, waardoor het binnen ook koeler is."
"De eenvoudigste oplossing was daar om gewoon niet naar buiten te gaan. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur gaat niemand de straat op als het niet echt hoeft. Maar omdat het oorlog was, is er ook geen elektriciteit, en daarom had niemand airco of ventilatoren. Een soldaat gaf mij een goede tip om koel te blijven. Maak een doek of bijvoorbeeld je T-shirt nat en bind dat om je hoofd. Het water dat verdampt zorgt voor verkoeling. Dat is heel prettig."
Ondraaglijk om buiten te zijn
Ook in de golfstaten zoals Dubai en Abu Dhabi maakte Koens extreme hitte mee. "Dat is heel gek om te zien, alles speelt zich daar binnen af. Het is daar acht maanden per jaar ondraaglijk om buiten te zijn. Ik zit in landen als Koeweit of Qatar in hotels. Ik vind het dan prettig om te voet een beetje mijn omgeving te bekijken. Maar die landen zijn er niet op toegespitst dat mensen buiten lopen, daar zijn helemaal geen stoepen om een eindje te wandelen. Iedereen verplaatst zich in de auto. Van airco in huis, naar die in de auto, naar de airco op werk of in de winkel. In Dubai en Doha heb je zelfs uitgebreide parkeergarages met airconditioning. Die kosten natuurlijk meer dan die zonder airco. Maar die laatste zijn echt een hel: vies en benauwd en het zweet breekt je uit."

Van airco naar airco is wel iets wat vooral de rijken doen. Gastarbeiders die gebruiken niet overal taxi's voor. Veel van hen komen uit Pakistan, India of de Filipijnen. Dat zijn de enige mensen die je op straat ziet. En ze nemen de bus. Wat dan wel weer mooi is, dat in de bushokjes op straat ook airconditioning is. Als ik toch eens een wandelingetje maak, dan schuil ik daar wel voor de hitte."
Winkelcentra
"Maar in die landen is er een andere plek, waar het sociale leven zich afspeelt: het overdekte winkelcentrum. "Die malls zijn echt ijskoud. Die airco staat daar op z'n hoogst. Sommige malls hebben zelfs pinguïns binnen als attractie. Maar omdat het de enige plek is waar je een beetje normaal kan zijn, zie je bijvoorbeeld ook snelwandelclubjes rondjes lopen. Ik was in een winkelcentrum in Dubai en daar zag ik mensen van de Duitse gemeenschap 'snellaufen', inclusief wandelstokken en alles."
Alex Tieleman is correspondent in Spanje
Volgens Alex Tieleman, correspondent in Spanje, is klagen over het weer niet voorbehouden aan Nederlanders. "Welnee, ze klagen hier steen en been. Het is dit jaar eerder warm geworden, al in juni. Het werd in het zuiden van het land al 43 tot 45 graden. Ik woon in Barcelona, waar het door het briesje aan zee iets koeler is, maar waar ook iedereen het warm heeft. Alle oudere vrouwen hebben hier hun waaiers weer uit de kast gehaald."

Rituelen voor verkoeling
"Wat ook misschien wel typisch Spaans is, zijn de grote watergevechten, zoals laatst in Madrid. Allemaal mensen verzamelen zich met waterpistooltjes en spuiten elkaar nat. Dat gebeurt ook in kleine dorpjes. Het zijn hier van dat soort rituelen die zorgen voor verkoeling. Verder wordt er in bijna het hele land nog een siësta gehouden. Tussen 14.00 en 16.00 uur wordt er niet gewerkt, er wordt gerust, niet per se geslapen, maar wel vaak uitgebreid gegeten."
"Overdag sluiten de Spanjaarden hun huizen af met rolluiken. Daardoor blijft het koel en lijken dorpen en steden soms wel uitgestorven. En 's avonds wordt er buiten op terrassen gegeten en gedronken. Dat kan tot laat doorgaan vanwege de temperatuur, die eindelijk iets normaler is."