Uitzonderlijk warm

Mogelijk warmste nacht ooit: 'Maar ga niet naakt op bed liggen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockMogelijk warmste nacht ooit: 'Maar ga niet naakt op bed liggen'
RTL

Het wordt vannacht mogelijk warmer dan ooit in Nederland. Wat moet je doen (en wat juist niet) als je een beetje goed wilt slapen? We vragen het slaapexpert Hans Hamburger.

Het blijft vanavond uitzonderlijk warm met een temperatuur die niet lager uitkomt dan 22 tot 24 graden. Vooral inwoners van de grote steden moeten zich opmaken voor een echte plaknacht tot wel 30 graden, en afkoelen doet het daar uiteindelijk niet verder dan 25 graden. "Belachelijk warm!", aldus Buienradar.

Binnen kan het nog véél warmer zijn. Voor sommige mensen zit er niets anders op dan buiten op een luchtbedje te gaan liggen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Binnen of buiten slapen?

Maar is dat nou zo'n goed idee, buiten slapen? Neuroloog en slaapexpert Hans Hamburger ziet voor- en nadelen. Voordeel is dat het koeler is, maar groot nadeel: je wordt 's ochtends wel érg vroeg wakker van het licht.

Veel mensen kunnen niet slapen door de warmte, maar ook het licht is een probleem, zegt Hamburger. De zomertijd die wij hebben, is slaaptechnisch heel onhandig. "Wij als slaapdeskundigen zijn dan ook tegen de zomertijd."

Mensen gaan daardoor véél te laat naar bed. "En wat gaan mensen 's avonds doen als het zo lang licht is? Dan gaan ze gezellig buiten zitten. En dan wordt er ook nog een wijntje gedronken."

Alcohol?

Ja, alcohol, daar moeten we het eerst even over hebben. Is dat nou goed of slecht als je wilt slapen? Van alcohol gaan inderdaad de bloedvaten iets meer open, zegt de hoogleraar. Maar het is een groot misverstand dat je daardoor ook een goede nacht hebt. Je diepe slaap gaat ermee verloren.

Ook de zogeheten remslaap, een belangrijke fase in de slaap, wordt minder. "Als je alcohol drinkt, wordt je hele slaapsysteem verpest", zegt Hamburger. Koffie en thee hebben ook zo'n effect, maar dan vanwege de cafeïne die erin zit.

© iStock

Licht of zwaar tafelen?

Ons eetpatroon heeft veel invloed op onze nachtrust. Een zware, vette maaltijd? Die kun je bij dit warme weer beter even laten staan. "Dan kun je daarna niet meer goed slapen omdat je lichaam dat voedsel moet verteren."

Plus: je lichaamstemperatuur gaat ook nog eens omhoog. Dat wil je nou juist net niet...

Roken

Helaas, ook roken is slecht voor je nachtrust. Dat heeft alles te maken met nicotine. Dit stofje verhoogt de bloeddruk en de hartslag.

De slaapexpert beseft dat hij misschien een beetje betuttelend overkomt. "We leven in een vrij land. Iedereen moet doen wat hij zelf wil. Maar als je problemen krijgt, dan zou je met deze dingen rekening kunnen houden."

Douchen

Nog een misverstand: koud douchen. Heerlijk met deze hitte. Het klinkt ook zo logisch als je lekker wilt afkoelen. Maar: je kunt beter juist een warme douche nemen. Een kwartiertje, vlak voordat je gaat slapen, adviseert Hamburger. Je bloedvaten aan de oppervlakte gaan dan open. Koud douchen is om die reden juist geen goed idee: dan vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt.

Ventilator op het nachtkastje

Ventilator bij het bed, is dat aan te bevelen? Veel mensen hebben tegenwoordig zo'n ding op het nachtkastje staan. Dat is op zich prima, zegt de slaapexpert. Zet 'm alleen niet pal op je gezicht. En je moet natuurlijk weer niet wakker worden van dat gebrom... 

Slapen zonder lakens

En nog iets: veel mensen gaan in hun blootje op bed liggen, zonder laken. Dat kun je beter niet doen. Als je zonder lakens gaat slapen, koel je veel te veel af. Hamburger: "Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur. Dan word je 's nachts alsnog wakker, maar dan van de kou."

Af en toe een slechte nacht is natuurlijk geen ramp, maar wie te weinig uren slaapt, maakt de volgende dag meer fouten. In het verkeer én op het werk.

Zoveel slaap heb je nodig: 

5-12 jaar: 10-11 uur

12-25 jaar: 9-10 uur

25 jaar en ouder: 7-8 uur
 

Van weinig slapen kun je ook behoorlijk ongelukkig worden. "Als je te weinig slaapt, kun je alle narigheid van de vorige dag moeilijker verwerken, zoals een slecht cijfer op school. Van adolescenten is bekend dat ze niet genoeg slapen. Dat is ook de reden dat zij sneller een depressie krijgen."

Siësta of powernap

Tot slot: mediterrane temperaturen en slapen, dan denk je natuurlijk aan een siësta. Zo'n middagdutje is economisch erg onhandig, daar zijn de Spanjaarden inmiddels ook achter, maar het kan helpen om wat nachtrust in te halen.

Als alternatief adviseert de slaapdeskundige een powernap. "Dat is 25 minuten, of 30 minuten maximaal. Niet langer, want dan kom je in een diepe slaap. Dan word je niet meer goed wakker en ben je juist vermoeider."

Voor wie de luxe heeft voor een wat langer middagslaapje, heeft de slaapexpert een belangrijke tip: "Slaap altijd in een blok van anderhalf uur, zo lang duurt een slaapcyclus. Een goede nachtrust bestaat uit vijf cycli, dat is 7,5 uur slaap." Slaap lekker!

Zo ziet een slaapcyclus eruit:

Een slaapcyclus bestaat uit deze 4 stadia:

1. Overgangsperiode van waak naar slaap
In dit stadium wordt je hersenactiviteit minder.

2. Lichte slaap
Hier begin je echt te slapen.

3. Diepe slaap.
In dit stadium zijn je ademhaling en je hartslag laag. Deze fase is goed voor het geheugen.

4. Remslaap
Er is in dit stadium veel hersenactiviteit en dit kost ook veel energie. Je begint te dromen. Je brein is herinneringen en informatie aan het verwerken. De spieren van je armen en benen zijn bijna verlamd. Na deze fase word je kort even wakker, maar dat heb je 's nachts meestal niet zo goed door. Je draait je nog een keer om en begint opnieuw met de slaapcyclus.

Lees meer over
SlaapproblemenSlaapGezondheid