288 kinderen in 2018

Aantal kindontvoeringen vorig jaar met bijna een kwart gedaald

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockAantal kindontvoeringen vorig jaar met bijna een kwart gedaald
RTL

Voor het eerst in vier jaar is het aantal kinderen dat is ontvoerd vanuit of naar Nederland gedaald. Dat komt door preventie en bewustwording bij ouders, maar ook door scherpere controles op Schiphol.

In 2018 werden 221 kinderen ontvoerd, meldt het Centrum Internationale Kindontvoeringen. Dat is bijna een kwart minder dan in 2017, toen 288 kinderen werden meegenomen.

Ook het aantal kinderen dat betrokken is bij een dreiging om ontvoerd te worden is afgenomen. Waren dat er in 2017 nog 488, vorig jaar werden bij het centrum 'slechts' 287 gevallen gemeld.

Leo's zoon werd ontvoerd door zijn ex-vrouw: 'Ik wist niet eens of hij nog leefde'
Lees ook

Leo's zoon werd ontvoerd door zijn ex-vrouw: 'Ik wist niet eens of hij nog leefde'

'Diepingrijpende gebeurtenis'

Coskun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kindontvoeringen, noemt kindontvoeringen 'een diepingrijpende gebeurtenis' maar zegt blij te zijn dat de inzet op preventie loont.

"Het is 'tussen de oren' meer gaan leven dat het zomaar meenemen van kinderen niet kan. Vroeger werd daar nog vaak over gezegd: 'het is toch míjn kind'", vertelt Çörüz aan RTL Nieuws.

'Leg de paspoorten niet op tafel'

Het centrum helpt ouders die vermoeden dat hun kind ontvoerd zou kunnen worden. "Dat gebeurt met hele praktische tips, zoals: leg de paspoorten niet op tafel", licht Çörüz toe. Daarnaast worden veel kindontvoeringen voorkomen door conflictbemiddeling tussen beide ouders.

De marechaussee kijkt ook uit naar ontvoerde kinderen. Wie met een minderjarig kind de grens over wil, moet aan kunnen tonen dat ze van de andere ouder toestemming hebben om het kind mee te nemen.

Vaakst naar Duitsland

Kinderen worden vanuit Nederland het vaakst ontvoerd naar Duitsland. Daarna volgen Polen, België, Turkije en Spanje. De meeste ontvoerde kinderen naar Nederland, komen uit België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen is vijf jaar of jonger. In tweederde van de gevallen is de moeder de ontvoerder.  

Lees meer over
Centrum Internationale KinderontvoeringenOntvoeringGezinKind