Smeltende ijskap

Weet je nog, die hittegolf? Die is nu in Groenland en 'dat is zorgelijk'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© EPAWeet je nog, die hittegolf? Die is nu in Groenland en 'dat is zorgelijk'
RTL

De hittegolf van vorige week, heeft zich vanuit Europa naar Groenland verplaatst. En dat betekent dat de ijsmassa daar nog sneller zal smelten. "Dit is extreem zorgelijk."

Afgelopen weken hebben we zelf gevoeld hoe warm een hittegolf kan zijn. Die warmte is in noordelijke richting getrokken, naar Scandinavië. Daarna richting IJsland, waarna de hittegolf deze week in Groenland is aangekomen. 

Record 

"Dat heeft daar al geleid tot een recordtemperatuur op 1500 meter hoogte", weet Reinier van den Berg, meteoroloog van Buienradar. Er is namelijk een temperatuur van 14 graden gemeten.

"Dat is veel", zegt Van den Berg. "Al helemaal als je beseft dat Groenland vooral bestaat uit een berg ijs, waarvan het midden ruim 3200 meter hoog is. Als het op de helft van de berg al 14 graden is...."

Onderzoekers: aanplanten nieuw bos kan opwarming aarde keren
Lees ook

Onderzoekers: aanplanten nieuw bos kan opwarming aarde keren

Smelten

Het gevolg: de ijskap smelt. "Dat gebeurde dinsdag al, en ook vandaag zal een groot gedeelte van de ijskap met smelt te maken krijgen." Dat smelten op zo'n grote schaal is heel bijzonder. "Vroeger gebeurde het minder dan één keer in de duizend jaar", weet de weerman. "Maar nu is het in 2012 ook al gebeurd. Dat is wel heel zorgwekkend. Er werd altijd gezegd dat het een smeltkap is met eeuwig ijs. Maar dat ijs is dus niet meer voor eeuwig als dit zo doorgaat."

Van den Berg heeft die befaamde ijskap zelf gezien tijdens een expeditie in Groenland. "Het heeft iets magisch."

Ook de Noordpool heeft het moeilijk

Zorgelijk

Maar dus ook zorgelijk. "De ijskap wordt steeds dunner, de zeespiegel stijgt door het smeltwater en doordat de ijskappen kleiner worden, smelten ze ook sneller." Zet maar eens een bak ijs in de zon buiten. En zet er nog zo'n bak ijs naast, maar verdeel dat ijs dan over acht schoteltjes. "Je zult zien dat na één kwartier het ijs op de schoteltjes is gesmolten, maar de hele bak ijs niet." IJs conserveert zichzelf namelijk. Hoe groter de ijsklomp, hoe kouder hij zichzelf kan houden en des te trager hij smelt. 

Daarnaast kampt Groenland al weken met heftige bosbranden. "Je snapt: ook dat is slecht voor de temperatuur."

'Naar de knoppen'

"Als ik het even ongenuanceerd mag zeggen: we zijn de Groenlandse ijskap, en alle andere ijskappen en gletsjers in de wereld, zelf naar de knoppen aan het helpen."

Dat wil niet zeggen dat de ijskap in Groenland door de hittegolf helemaal verdwijnt. "Hij is in het midden 3 kilometer dik", zegt Van den Berg. "Dus het duurt heel lang voor hij helemaal weg is. Maar het gaat sneller dan we van tevoren hadden gedacht en gehoopt." 

Lees meer over
Reinier van den BergBuienradarKlimaatKlimaatveranderingKlimaatakkoordOpwarming aardeHittegolfNationaal hitteplanWeerWeersverwachtingExtreem weerMeteorologieGroenland