Jan-Jaap van Peperstraten

Fijn Offerfeest, twitterde de pastoor: 'Gescheld is de hele dag doorgegaan'

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© TwitterFijn Offerfeest, twitterde de pastoor: 'Gescheld is de hele dag doorgegaan'
RTL

Een 'huichelaar' en een 'hufter' wordt hij genoemd. Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten dacht gisteren een vriendelijke tweet te sturen aan moslims door ze een feestelijk Offerfeest te wensen. Een storm van gescheld volgde. Of dat hem wat doet? "Het is een poging je pijn te doen, dat is nooit fijn."

"Ik wens alle moslims een feestelijk Eid Al Adha toe." Met die eenvoudige woorden, waarbij Eid Al Adha staat voor Offerfeest, begon gisterochtend een scheldpartij die tot op de dag van vandaag voortduurt. 'Slappe zak', 'zieke geest', 'mafkees' een 'pastoor die heult met de duivel'. Zomaar een greep uit de reacties.  

Wat moet je daar nou mee? Van Peperstraten besloot vanochtend zo te reageren: "Goedemorgen. Ik kon gelijk weer met de swiffer door de tijdlijn want het gescheld is de hele nacht doorgegaan", schreef hij. "Vandaag dan maar een bijzondere zegen voor allen die mij (en anderen) haten."

Het lijkt erop dat het de pastoor niet veel doet, al die hatelijke berichten. Is dat ook zo?

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Het was vorig jaar ook al toen ik dit deed", zegt Van Peperstraten aan de telefoon tegen RTL Nieuws. "Toen kreeg ik ook heel veel negatieve reacties. Allemaal anoniem. Wat nu wel opvalt is dat het dit jaar heftiger is dan andere jaren. Dat valt echt op."

Waar dat aan ligt, weet hij niet. Misschien, zegt hij, komt het omdat dit jaar veel minder mensen moslims een fijne feestweek gunnen?

Anonieme echo-koker

Van Peperstraten, pastoor in de gemeente Heemstede, laat de vervelende berichten van zich afglijden. Twitter is een 'anonieme echo-koker', zegt hij. Reacties moet je niet al te serieus nemen. 

Het is die anonimiteit op Twitter die ervoor zorgt dat mensen hun schaduwkanten laten zien, legt hij uit. "Normale mensen reageren niet zo gek met naam en toenaam." Er ontstaat volgens hem een sociale dynamiek, een agressiecirkel, waarbij mensen elkaar ophitsen. "Ik vergelijk het met een drug. Iemand die zo reageert, is verslaafd aan een soort woede. Diegene heeft het idee dat-ie gelijk heeft, en presenteert zich als een soort ridder van de waarheid."

Acteur Nasrdin Dchar bedolven onder kritiek na foto bij kerstboom
Lees ook

Acteur Nasrdin Dchar bedolven onder kritiek na foto bij kerstboom

Van Peperstraten stond jaren voor de klas en is wel wat gewend, vertelt hij. Toch doet het hem wel wat. "Ik neem het niet persoonlijk hoor, maar het is wel vervelend. Ik kan niet zeggen dat het mij niks doet. Je wordt geconfronteerd met mensen die je pijn willen doen. Mijn strategie is: ik maak het expliciet. Ik laat het zien op Twitter wat er allemaal over mij heen komt. Ik heb het erover. Dat vinden mensen heel vervelend."

Hij blijft iedereen, moslims en niet-moslims, fijne feestdagen wensen. Hij zal daar niet altijd consistent in zijn, maar dat is dan niet bewust. De haat die hij over zich heen krijgt, heeft daar in ieder geval geen invloed op. "Ik kan mij voorstellen dat mensen zich door zoiets geïntimideerd kunnen voelen. Maar ik voel mij geen slachtoffer. Het hoort bij mijn beroep om hier professioneel mee om te kunnen gaan."

Lees meer over
TwitterRuzieSocial Media