103 jaar cel

Spannende dag voor veroordeelde coffeeshopbaas, Grapperhaus in Thailand

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Spannende dag voor veroordeelde coffeeshopbaas, Grapperhaus in Thailand
RTL

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is vandaag in Thailand voor een gesprek over coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Die werd vijf jaar geleden opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor het witwassen van drugsgeld. Grapperhaus spreekt in Bangkok met de Thaise premier en minister van Justitie.

Grapperhaus vertelde woensdag dat hij zonder hoge verwachtingen naar Thailand is afgereisd, maar ook dat hij hoopt dat Van Laarhoven aan Nederland wordt uitgeleverd 'om zijn detentie in Nederland uit te zitten, om de rechtsgang in Nederland voort te zetten, of beide'.

Uitzonderlijke situatie

"Het is uitzonderlijk dat een Nederlandse minister naar een ander land reist om te pleiten voor vrijlating van een Nederlandse gevangene", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers vanuit Thailand. "Maar dit is dan ook een bijzondere situatie. Het is namelijk mede door toedoen van de Nederlandse overheid dat Van Laarhoven al vijf jaar vastzit." 

Justitie in Nederland vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise openbaar ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Van Laarhoven kreeg honderd jaar cel, zijn echtgenote twaalf jaar. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen, na een hard oordeel van de Nationale Ombudsman.

Van Laarhoven zit gevangen in de Klong Prem-gevangenis. Foto uit 2002.© AFP
Van Laarhoven zit gevangen in de Klong Prem-gevangenis. Foto uit 2002.

Mensen in de omgeving van Van Laarhoven hopen dat hij en zijn vrouw misschien al binnen enkele maanden naar Nederland kunnen. "Maar dat betekent niet dat hij meteen een vrij man is", zegt Schreinemachers. "Onderdeel van een eventueel compromis is waarschijnlijk dat hij ook nog een deel van zijn straf in Nederland uitzit. Voor de Thaise regering zou namelijk moeilijk uit te leggen zijn als hij bij terugkeer in Nederland meteen weer op vrije voeten is."

Thai zijn bereidwillig

Volgens oud-minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) is het aannemelijk dat Nederlandse ambtenaren achter de schermen al overleg hebben gehad met Thailand. "Ik denk dat er allerlei voorgesprekken hebben plaatsgevonden. Grapperhaus gaat niet zomaar. Hij moet wel iets te onderhandelen hebben. De betrekkingen met Thailand zijn goed. Dat de premier van Thailand erbij is, zegt wel dat ze bereidwillig zijn."

In zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2003-2007) onderhandelde Bot succesvol met Thailand over de vrijlating van een Nederlandse drugssmokkelaar. Die werd in 2004 onverwacht vrijgelaten na gratie van de Thaise koning.

Een cipier bij de slaapvertrekken in de Klong Prem-gevangenis. Foto uit 2002.© AFP
Een cipier bij de slaapvertrekken in de Klong Prem-gevangenis. Foto uit 2002.