Met dood bedreigd

Afghaanse tolk na 'lange nachtmerrie' eindelijk met gezin geland op Schiphol

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesAfghaanse tolk na 'lange nachtmerrie' eindelijk met gezin geland op Schiphol
RTL

De Afghaanse tolk Sohel is veilig aangekomen op Schiphol. De man, die door de taliban met de dood wordt bedreigd sinds hij als tolk werkte voor het Nederlandse leger, werd door minister Ank Bijleveld naar Nederland gehaald.

Sohel werkte van 2006 tot 2010 voor de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Daarna waren de bedreigingen zo ernstig dat hij meer dan een jaar met zijn gezin op een onderduikadres in Oost-Afghanistan verbleef. Hij klopte aan bij de Nederlandse ambassade in Kabul. Daar werd hij niet binnengelaten en werd hem medegedeeld dat de missie in Uruzgan voorbij was en hij al betaald had gekregen voor zijn werk.

Tolken van Nederlandse militairen in Afghanistan voelen zich in de steek gelaten
Lees ook

Tolken van Nederlandse militairen in Afghanistan voelen zich in de steek gelaten

Gevangene in eigen huis

In april gaf hij een interview aan het Nederlands Dagblad, waarin de vader van vier kinderen zei: 'Ik leef als een gevangene in mijn eigen huis. Mijn kinderen durf ik niet naar school te laten gaan, buiten is het te gevaarlijk. Ik heb talloze doodsbedreigingen ontvangen. De taliban zullen niet rusten voordat ze mij de kogel gegeven hebben.' Vier tolken werden al door de taliban vermoord, zo'n 25 van de ruim 100 tolken die voor de Nederlanders werkten, zitten ondergedoken.

Nadat het Nederlands Dagblad aan het licht had gebracht dat veel tolken die voor het Nederlandse leger in Afghanistan hadden gewerkt in een soortgelijke situatie zaten, kwamen er Kamervragen en besloot minister Ank Bijleveld van Defensie dat drie bedreigde tolken met hun gezin versneld naar Nederland mochten komen.

Eind van nachtmerrie

Tegen de krant zegt Sohel: 'Dit is het einde van een lange nachtmerrie.' Na de Kamervragen kreeg hij excuses van de Nederlandse overheid en werden alle benodigde papieren geregeld.

Het gezin is nu naar het opvangcentrum in Ter Apel gebracht. Daar zal de asielprocedure officieel worden gestart. De bedoeling is dat ze nog deze week naar een asielzoekerscentrum worden gebracht in afwachting van de uitkomst van de procedure.

Lees meer over
Ank BijleveldBedreigingTalibanAfghanistanNederland