Beter studeren door een pilletje? 'Kwakzalverij'
Het zou een wondermiddel moeten zijn voor studenten: de studiepil. Gebruikers zouden zich langer moeten kunnen concentreren met behulp van de uitvinding, die steeds populairder wordt. Maar werken de middeltjes wel? Nee, zegt een farmacoloog van de Universiteit Utrecht. "Gewoon dure onzin."
De studiepil wordt steeds vaker gebruikt door studenten. Het pilletje bevat veel cafeïne en andere natuurlijke middelen die concentratieverhogend zouden werken. "Het is nooit aangetoond dat een pilletje helpt om je extra goed te kunnen concentreren. Zo een wondermiddel bestaat niet", zegt farmacoloog Marcel Bouvy in De Telegraaf. "Het is kwakzalverij."
Pillen uit de automaat
De pillen zijn tegenwoordig te koop bij de supermarkt of drogist. Soms worden ze zelfs aangeboden in automaten bij hogescholen en universiteiten. Een doosje met veertig capsules kost gemiddeld 20 euro. Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) werden de pillen eerder in de ban gedaan, omdat studenten klaagden over het uitblijven van resultaat.
Ook zouden er zorgen zijn over de gezondheidsrisico's van de pillen. Eerder dit jaar werden sommige studiepillen uit de handel genomen vanwege een veel te hoge dosis aan cafeïne. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit, die de middeltjes in de gaten houdt, is er echter vooralsnog geen reden om verder in te grijpen.
Geen bewijs voor effecten
Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum kunnen de pillen geen kwaad. "Tenzij je een overdosis neemt." Ook de organisatie noemt het nemen van de studiepillen zinloos. "Van cafeïne word je iets alerter, maar dat zit ook gewoon in een kop koffie. Van de andere stoffen is gewoon niet bewezen dat ze enig effect hebben op je concentratie of energiepeil."
In Nederland worden de pillen gemaakt door het bedrijf Study Buddy. De makers zijn het niet eens met de kritiek. "Wij doen niet aan kwakzalverij. Er zijn voldoende onderzoeken die aantonen dat de stoffen die in onze capsule zitten wel werken", zegt directeur Wimme Klaver.