Niet ons inkomen of immigratie, maar het klimaat baart Nederlanders zorgen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL Nieuws / Renske HolwerdaNiet ons inkomen of immigratie, maar het klimaat baart Nederlanders zorgen
RTL Nieuws Klimaatpanel

Als Nederlanders een onderwerp hoog op de agenda van de politiek in Den Haag zouden mogen zetten, zou dat het klimaat zijn. Het is na de gezondheidszorg het meest gekozen onderwerp. Leden van ons klimaatpanel zijn niet verbaasd.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft de stemming in Nederland gepeild over politieke en maatschappelijke kwesties. Uit dat onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat het klimaat een prominente rol speelt in het leven van veel Nederlanders. Veel prominenter dan een jaar of tien geleden. In de lijst met onderwerpen die Nederlanders zorgen baren, stond klimaat in 2011 op een tiende plek. Nu tweede.

Nederlanders zetten het klimaat hoger op de politieke agenda dan bijvoorbeeld inkomen, immigratie of veiligheid.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

RTL Nieuws Klimaatpanel

Het is een van de grootste thema’s van onze tijd: het klimaat. Bij RTL Nieuws zoeken we voortdurend naar invalshoeken om het nieuws te verslaan, ook samen met jou, onze kijkers en lezers. Daarom vind je vanaf vandaag op onze website en app het RTL Nieuws Klimaatpanel.

Panellid Jaco© RTL Nieuws / Renske Holwerda
Panellid Jaco

"Ik hoor niet meer bij de jeugd, dus ik maak me geen zorgen om mezelf, maar wel om mijn kinderen en kleinkinderen", zegt panellid Jaco. "Ik ben nu 62. In de komende twintig jaar zal de wereld niet vergaan, maar mijn kleinkinderen moeten nog 80 jaar vooruit. De waterkwaliteit is de afgelopen jaren stukken verbeterd, de lucht en grondkwaliteit laten nog veel te wensen over."

"Ik vraag me af hoe we dat gaan oplossen. Als we niets doen, wordt het alleen maar erger. Nederland neemt kleine stappen. De vervuiling in landen als China en India is weliswaar erger, de maatregelen die ze daar nemen zijn ook een stuk drastischer. Nederland kent langdurige overgangsmaatregelen, daar hebben ondernemers soms maar drie maanden om zich aan te passen. Ze doen daar niet zo moeilijk als bij ons."

Panellid Souraya© RTL Nieuws / Renske Holwerda
Panellid Souraya

Volgens Souraya is er geen ontsnappen aan het nieuws over klimaatactivisme, langdurige droogte of maatregelen die er stevig inhakken bij jan met de pet. "Het gaat tegenwoordig bijna nergens anders meer over."

"Ik rijd in een 20 jaar oude diesel. Daar mag ik het centrum van Amsterdam en Utrecht al niet meer mee in, dus binnenkort moet ik wel een nieuwe auto kopen. Tot zover speelt het klimaat een prominente rol in mijn leven. Ik zal er geen stukje vlees om laten staan. Ik ben ervan overtuigd dat het daar niet aan ligt, maar aan bijvoorbeeld energiemaatschappijen. Shell zal moeten ingrijpen. Dat maakt impact, niet mijn stukje vlees."

Nederlanders bezorgd over klimaat

1.Gezondheids- en ouderenzorg
2.Natuur en milieu
3.Inkomen en economie
4.Immigratie en integratie
5.Criminaliteit en veiligheid

Bron: SCP

Michiel ziet een 'enorme tweedeling' als gevolg van het klimaat. Klimaatactviste Greta Thunberg noemt hij daar een 'glansrijk voorbeeld' van. "Zij laat de verdeling zien. De ene helft is bereid te luisteren naar wat ze zegt en kan zich ook vinden in haar boodschap. De tweede groep vraagt zich af wat zo'n jong meisje ons nou kan vertellen. Ze creëert in ieder geval bewustzijn", zegt Michiel, "voor beide groepen."

In Michiels perceptie speelt het klimaat een steeds belangrijkere rol in de samenleving. "Maar het draagvlak voor maatregelen lijkt nog nihil. Ik merk dat nu ik met mijn vriendin op zoek ben naar een koopwoning. De subsidies voor het meefinancieren van klimaatmaatregelen als een warmtepomp of zonnepanelen zijn nauwelijks toereikend en verkoopmakelaars houden hier vaak ook geen rekening mee in de vraagprijs. Vaak denken mensen aan een geitenwollensokkentype bij iemand die zich bekommert om het klimaat. Ik draag graag het voorbeeld uit dat een dataspecialist, werkend op de Zuidas, hier zich ook druk over kan maken, al is het maar om draagvlak te creëren."

Panellid Lydia© RTL Nieuws / Renske Holwerda
Panellid Lydia

Panellid Lydia zegt 'platgebombardeerd' te worden onder alle berichten over het klimaat. "Tegelijkertijd is het duidelijk dat er een verandering gaande is. De extremen in het weer worden steeds groter, je kan er haast niet onderuit."

Lydia merkt de effecten van de droogte aan de boomgaard bij haar woning, maar ziet ook steeds minder insecten. Die veranderingen baren haar zorgen. "Als je kijkt hoeveel bijen er nog maar zijn... een paar jaar geleden waren dat er veel meer. Veel mensen staan er niet genoeg bij stil. Het heeft in mijn leven een prominente plek ingenomen. Vanwege de droogte hebben we een paar aanpassingen gedaan, zoals een pomp installeren, zodat we regen kunnen oppompen en we proberen onze tuin aantrekkelijker te maken voor insecten door geen gif te gebruiken en met bepaalde planten."

"Als je alleen al in Nederland kijkt, zijn de effecten van klimaatverandering duidelijk. Het effect ervan is ingrijpend en zorgwekkend."

Lees meer over
SCPKlimaatKlimaatverandering