Nieuwe generatie

De afhaalchinees is uit, het is tijd voor échte Chinees

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© FacebookDe afhaalchinees is uit, het is tijd voor échte Chinees
RTL

Babi pangang en foe yong hai: het zijn al decennialang de paradepaardjes van de Chinese keuken in Nederland. Maar hun populariteit neemt steeds verder af. De Nederlandse consument is een beetje 'Chinees-moe'. Daar willen verschillende ondernemers iets aan doen.

Dat de populariteit achteruit gaat, valt te lezen in een rapport van horeca-adviesbureau Van Spronsen. Overigens moeten we spreken van Chinees-Indisch. Want als een Nederlander naar 'de Chinees' gaat, haalt hij daar toch vooral nasi, bami, saté, babi pangang - gerechten uit de Indische keuken. En het zijn vooral die Chinees-Indische restaurants die minder populair zijn geworden.

Nieuwe concepten

Maar wat is daar nu opeens mis mee? "Het doorgaans vrij zware en vette eten sluit niet aan bij de groeiende behoefte aan gezond en licht eten", zegt Guido Verschoor van het horeca-adviesbureau. "Het verliest daarnaast populariteit door de opkomst van vele, met name fastfood gerelateerde, Aziatische concepten." Anders gezegd: er is meer concurrentie.

Een nieuwe generatie Chinese ondernemers probeert door andere concepten de Chinese keuken nieuw leven in te blazen. De échte Chinese keuken welteverstaan. 

Een van die nieuwe ondernemers is de 26-jarige Stark Li. Hij heeft net een nieuw Chinees restaurant geopend in Amstelveen: Amber Garden. "Ik wil de mensen de echte Chinese keuken laten proeven", zegt hij.

Foe Yong Bye? Steeds minder Chinese afhaalrestaurants
Lees ook

Foe Yong Bye? Steeds minder Chinese afhaalrestaurants

Li is nu 2,5 jaar in Nederland en verbaasde zich over het feit dat veel mensen in ons land Chinese restaurants verwarren met Chinees-Indische restaurants. "Dat is nog steeds een groot misverstand. Ook in mijn restaurant vragen gasten weleens of we ook babi pangang hebben. Dat is wel vreemd, maar ik begrijp het wel hoor."

De restaurants in Nederland die wél Chinees eten serveren, vindt hij erg op elkaar lijken en een 'slechte interpretatie en weergave van wat de Chinese keuken echt te bieden heeft'. "De restaurants zijn vooral gericht op de Kantonese keuken, uit het zuiden van China, terwijl er zoveel andere gebieden zijn waar heerlijke gerechten vandaan komen." Li legt zich toe op de moderne Chinese keuken uit Beijing.

Pekingeend

Het horecaleven zit Li in het bloed. Zijn familie heeft een aantal restaurants in Beijing. Hij wilt het concept dat zij daar gebruiken naar Nederland halen. "Geen all-you-can-eat, geen buffetvorm, maar gewoon een kwalitatief à la carte-menu."

En nee, bij het restaurant van Stark Li kun je geen eten afhalen en bezorgen is ook geen optie. "De kwaliteit van het eten wordt minder als je het in een doos doet", zegt hij.

Alle chef-koks in zijn restaurant komen uit de buurt van Beijing en zijn bekend met de Chinese keuken. Waar Li de fijnproever mee gaat veroveren? "De Pekingeend volgens familierecept."

Stark Li (26) wil mensen de 'echte' Chinese keuken laten proeven© Amber Garden
Stark Li (26) wil mensen de 'echte' Chinese keuken laten proeven
Lees meer over
Chinese restaurantsOndernemersAmstelveen