Vier doden in een jaar

Alweer een bokser overleden, wat is er aan de hand?

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© AFPAlweer een bokser overleden, wat is er aan de hand?
RTL

Voor de vierde keer dit jaar is een professionele bokser overleden aan zijn verwondingen die hij opliep bij een wedstrijd. Gisteren overleed een Amerikaan na een knock-out. Zijn het incidenten of is er meer aan de hand? "Er zit natuurlijk een wreed element in het boksen."

De schok is telkens groot als een professionele bokser overlijdt. Het laatste geval: Patrick Day (27). De Amerikaan overleed gisteren aan de verwondingen na een bokswedstrijd vier dagen eerder. Hij lag een paar dagen in coma in een ziekenhuis in Chicago.

Zijn bokspromotor, Lou DiBella bracht het nieuws van het overlijden gisteren naar buiten. "Het is moeilijk om het nu al meteen over de gevaren van boksen te hebben", schreef DieBella. Maar hij vindt het wel tijd worden voor actie. "Hoe weten we nog niet, maar we moeten ervoor zorgen dat boksen veiliger wordt. Dat is dé manier om de nalatenschap van Patrick te eren."

Gemiddeld 2 a 3 doden per jaar

Day is de vierde professionele bokser die dit jaar is overleden. In september kwam de Bulgaar Boris Stanchov om het leven na een wedstrijd. In de maand daarvoor overleden ook twee boksers: de Rus Maksim Dadasjev en de Argentijn Hugo Santillan.

De Amerikaan Patrick Day werd per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis van Chicago, waar hij een spoedoperatie onderging aan zijn hersenen. Day overleed gisteren, nadat hij een paar dagen in coma had gelegen.© AFP
De Amerikaan Patrick Day werd per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis van Chicago, waar hij een spoedoperatie onderging aan zijn hersenen. Day overleed gisteren, nadat hij een paar dagen in coma had gelegen.

In deze eeuw kwamen in totaal 26 professionele boksers om het leven, dat is een gemiddelde van twee a drie per jaar. Dat het aantal dit jaar op vier staat, is opvallend.

Toch moeten we daar niet te veel achter zoeken, zegt Rinze van der Meer. Hij is secretaris van de professionele boksbond Prof Boksen. "Ik heb er pijn in mijn buik van", zegt hij direct als we hem bellen. "Ik vind het verschrikkelijk."

Zorgen over de gevaren in de sport 'zijn er altijd geweest', vertelt hij. "Er zijn jaren geweest dat er veel meer doden vielen. Daar bekommerde toen niemand zich over." Ongelukken in de bokswereld halen tegenwoordig veel sneller het nieuws, verklaart hij.

'Er zit een wreed element in het boksen'

Moeten we ons er dan maar bij neerleggen dat dit soort dingen gebeuren? Ja en nee. Van der Meer vindt elk sterfgeval 'een ramp'. "Maar het is nooit uit te bannen. Er zit een risico aan de sport. Het is heel lullig: maar er zit natuurlijk een wreed element in het boksen. Een geweldselement. Als je dat eruit haalt, betekent dat het einde van de sport." 

Het zijn ongelukken, benadrukt de secretaris. Deze ongelukken worden zoveel mogelijk voorkomen door de vele medische tests die boksers moeten ondergaan vóór ze de ring instappen. En al deze tests moeten vooral blijven bestaan.

Speciale artsen, de zogenoemde ringartsen, houden ook tijdens de wedstrijd alles in de gaten. "De scheidsrechter is eindverantwoordelijk, maar als de dokter roept: ik zou de wedstrijd stoppen, dan volgt de scheidsrechter dit in 99,9 procent van de gevallen op."

Sommige trainers zijn 'crimineel' bezig

Natuurlijk gaat het niet altijd overal goed. Er zijn trainers die 'crimineel' bezig zijn door boksers de ring insturen, terwijl ze weten dat die al veel te zware klappen hebben gehad.

Rinze van der Meer voelt zich juist enorm begaan met de gezondheid van de boksers. "Als een boksevenement waar ik verantwoordelijk voor ben is afgelopen, ben ik altijd heel blij als alles goed is gegaan." Als hij een bokser adviseert om 8 weken rust te nemen na een wedstrijd, is dat niet voor niks. "Het blijft dan in mijn hoofd zweven. Ik bel dan ook na die acht weken de bokser op: hoe is het? Als het dan goed gaat, ben ik pas gerust."

'Twaalf ronden is absurd'

Als trainer is het je taak om de boksers te beschermen, zegt ook kickbokstrainer Thom Harinck bij Radio 1. Volgens hem kunnen trainers goed zien wat de eigen boksers aan kunnen.

De bokscoach heeft ook een suggestie hoe bokswedstrijden veiliger kunnen worden: door de wedstrijden eerder te stoppen, bijvoorbeeld: "Vijf ronden is te doen, maar als je nog een keer vijf ronden, plus twee ronden die stoten op je hoofd krijgt, dat weet ieder kind dat dat niet goed is. Ik begrijp ook niet dat ze het zover hebben laten komen."

Lees meer over
BoksenSport