Dodelijk paardenvirus teistert manege Lelystad: 'Het is echt eng'
In een manege in Lelystad is het dodelijke rhinovirus uitgebroken. Twee paarden zijn gestorven, tientallen dieren zijn in quarantaine geplaatst en niemand mag het terrein op. "We weten niet wat ons nog te wachten staat."
Kleren aan, kleren uit, schoonmaken, nieuwe kleren aan, kleren weer uit, en weer schoonmaken. Suzanne van der Laan, bedrijfsleider bij De Manege in Lelystad, doet dit 'wel twintig keer per dag'. "Als het al niet meer is."
Waggelen
Gisteren moest de manege twee paarden laten inslapen die waren getroffen door het dodelijke en besmettelijke rhinovirus. "Dat was vreselijk om te zien, ze waggelden alleen maar, en daarna vielen ze neer." De dieren waren besmet met de neurologische variant van het virus, waardoor de achterbenen van de dieren verlamd raakten.
De manege, die Suzanne al jaren met haar man en schoonfamilie runt, zit compleet op slot. Behalve de veearts en het personeel mag niemand meer het terrein op, de lessen en evenementen zijn afgezegd.
Elke werknemer heeft een eigen stalgang om voor te zorgen, zodat het virus niet van de ene gang op de andere kan worden overgedragen en er is nauw contact met de veearts die alle dieren in de gaten houdt.
Wat is rhinopneumonie?
Rhinopneumonie komt in drie verschillende vormen voor. De meestvoorkomende vorm is het herpesvirus, waardoor het paard verkouden wordt, koorts kan krijgen en moet hoesten. Maar er is ook de abortusvariant, waardoor veulens dood worden geboren, en de neurologische vorm. Met die vorm heeft de manege in Lelystad te maken.
Besmette paarden lopen als een dronkenman, omdat hun achterbenen verlamd zijn, en sommige kunnen helemaal niet meer staan. De neurologische vorm komt niet heel vaak voor, maar is wel het dodelijkst van de drie.
'Heel eng'
Ook staan alle paarden in quarantaine, waarvan zeventien met verschijnselen die door het virus kunnen komen. "Het is heel eng, we weten niet wat ons te wachten staat en hoe hard we getroffen worden", zegt Suzanne. "We leven van dag tot dag en we zorgen met man en macht dat er niet nog meer paarden worden besmet."
Het virus is overdraagbaar van paard tot paard, of van mens tot paard. Via bijvoorbeeld de lucht of via snot van de dieren, maar ook via de voederbak, drinkbak, borstels. "Ineens moet je bij elke stap nadenken: kan ik hier een ander dier mee besmetten? Dat kost veel energie, we zijn bekaf."
Openheid
Voor mensen is de ziekte niet gevaarlijk. Ook zijn er geen besmettingen van andere maneges of stallen in de omgeving bekend, weet Suzanne. "Daarom zijn we er ook zo open over. Om nog meer ellende te voorkomen."
Hoe de dieren het virus hebben gekregen, is niet duidelijk. Suzanne vermoedt dat het te maken heeft met een eerdere besmetting in de stal, met de droesbacterie. Daardoor kan de weerstand van de dieren zijn aangetast.
"Wat dat betreft hebben we dubbele pech. Maar droes was niet zo dodelijk als dit virus. We houden ons hart vast."
'Het is erg, maar niet zorgwekkend'
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is bekend met de besmetting in Lelystad, maar maakt zich niet direct geen zorgen.
"Het is heel naar en verdrietig dat dit gebeurt, en heftig voor de betrokkenen, maar het lijkt er vooralsnog op dat de besmetting een incident is, en niet op regionaal of landelijk niveau een probleem zal worden", zegt woordvoerder Peter van Pinxteren.
Een besmetting met de neurologische variant van het virus komt volgens Van Pinxteren 'een paar keer in het jaar voor'. "Maar bij mijn weten hebben we nog nooit een landelijke uitbraak gehad."