Milieuvervuiling

Hoge Raad: CO2-uitstoot moet verder worden verminderd

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© ANPHoge Raad: CO2-uitstoot moet verder worden verminderd
RTL

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland moet eind volgend jaar met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990. Dat oordeelde de Hoge Raad vandaag in een zaak tussen de Nederlandse staat en duurzaamheidsorganisatie Urgenda.

De zaak werd aangespannen door Urgenda omdat de Nederlandse staat en Urgenda van mening verschilden over het tempo van CO2-reductie. De staat wilde het CO2-gehalte met zo'n 20 procent verminderd hebben in 2020. Volgens Urgenda moest dat 25 procent zijn, zoals de staat ruim tien jaar geleden zelf beloofde in het klimaatverdrag van de VN.

Zes jaar geleden

De zaak loopt al zes jaar. Urgenda vond in 2013 dat de staat niet voldoende deed om de klimaatdoelstellingen te halen en spande een rechtszaak aan. Twee jaar later kreeg Urgenda gelijk. En ook het Hoger Beroep in 2018 werd gewonnen door Urgenda. De rechters erkenden dat klimaatverandering een gevaar is en vinden dat de overheid zich moet inspannen voor bescherming van het leven en gezinsleven van burgers. Het kabinet ging vervolgens in cassatie.

Ontknoping in klimaatzaak van de eeuw, maar hoe zat het ook alweer?
Lees ook

Ontknoping in klimaatzaak van de eeuw, maar hoe zat het ook alweer?

'Principiële rechtszaak'

Volgens minister van Economische Zaken Eric Wiebes was de zaak van vandaag een principiële kwestie. "Wij willen weten, in hoogste instantie, of een rechter in deze mate op de stoel van de politiek mag gaan zitten", zei hij daar eerder over. Het hoogste rechtscollege van het land bepaalde vandaag dus dat rechters in Nederland inderdaad de macht hebben om de overheid te dwingen tot het nemen van meer maatregelen.

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver speelt bij het in cassatie gaan ook mee dat het kabinet hoopte het vonnis toch ongedaan te maken. "Alleen ze konden er niet op gokken dat dat gebeurt, dus daarom hebben ze eerder toch al klimaatmaatregelen genomen."

Wereldwijd opzien

De klimaatzaak baarde wereldwijd opzien. Het was de eerste rechtszaak in zijn soort. In navolging van Urgenda spanden burgers en organisaties in veel andere landen rechtszaken aan om hun overheid via de rechter tot meer actie aan te zetten. "De hele wereld keek mee. Dit geeft hoop voor mensen op de hele wereld die klimaatzaken willen aanspannen", zegt Marjan Minnesma van Urgenda.

Lees meer over
UrgendaCO2-uitstootKlimaatKlimaatveranderingMilieuvervuilingNederland