Steekproef

'Bijna de helft van de Nederlanders in problemen tijdens vakantie'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Bijna de helft van de Nederlanders in problemen tijdens vakantie'
RTL

44 procent van de Nederlanders die naar het buitenland reist, komt daar in de problemen. In de meeste gevallen wordt geld gestolen of raken reizigers waardevolle spullen kwijt. Narigheid overkomt reizigers buiten Europa vaker dan vakantiegangers die binnen Europa blijven.

Dat blijkt uit een steekproef die in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is uitgevoerd onder ruim duizend reizigers. Jongeren (tussen 18 en 25 jaar) komen volgens de steekproef vaker in de problemen dan 55-plussers.

Geld of waardevolle spullen gestolen

13 procent van de reizigers heeft meegemaakt dat geld gestolen werd of dat ze waardevolle spullen kwijtraakten. 10 procent van de reizigers vergat medicijnen of raakte ze kwijt, een bijna even grote groep (9 procent) van de reizigers verloor een paspoort.

Reiziger in problemen kan nu ook appen met Buitenlandse Zaken
Lees ook

Reiziger in problemen kan nu ook appen met Buitenlandse Zaken

Reizigers wenden zich in die situaties vooral tot plaatselijke autoriteiten (39 procent) of de reisverzekering (38 procent). Slechts 17 procent van de reizigers wendt zich tot een Nederlandse ambassade of een consulaat. Het gaat dan vaak om reizigers die een paspoort zijn verloren.

3100 mensen in het buitenland in nood

Het grootste deel van de reizigers (68 procent) regelt de vakantie zelf en gaat vervolgens ook zelf op reis (72 procent). Ongeveer een vijfde van de vakantiegangers regelt de trip via een reisorganisatie en reist in een groep.

Afgelopen jaar hielp het ministerie van Buitenlandse Zaken ruim 3100 mensen die in het buitenland in nood waren. Dat is meer dan een jaar eerder, want in 2018 boden Nederlandse ambassades en consulaten nog hulp aan 2908 Nederlanders.

Vooral gedetineerden

Het overgrote deel van de consulaire hulp werd in 2019 verleend aan gedetineerden. Medewerkers van het ministerie hadden in het afgelopen jaar contact met 1950 Nederlandse gevangenen in het buitenland.

Het ministerie ondersteunde afgelopen jaar ook bij 444 overlijdensgevallen in het buitenland, 121 ziekenhuisopnamen en 68 vermissingen.

Voorkom problemen

Om problemen op reis te voorkomen, raadt het ministerie reizigers aan om goed voorbereid te vertrekken. Daartoe roept ook minister Stef Blok vanaf vandaag op in de nieuwe campagne Wijs op Reis.

"Ik gun iedereen een fijne vakantie. Maar daar heb je als reiziger ook een hand in. Wees dus wijs en bereid je reis goed voor, zodat je onbezorgd kunt genieten."

Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenReizenToerisme