Scanauto's leveren gemeentes miljoenen op (en het worden er steeds meer)

Even parkeren zonder geld in de meter te gooien? Dat wordt steeds moeilijker. In dertien gemeentes worden al scanauto's ingezet die automatisch controleren wie zijn parkeergeld niet heeft betaald. En dat worden er nog meer.
Door de kentekens van geparkeerde auto's te scannen, kunnen gemeentes streng handhaven. Omdat automobilisten hun kenteken moeten invoeren op de parkeermeter, is meteen duidelijk wie niet betaald heeft.
Dertien gemeentes
Utrecht was in 2009 de eerste gemeente die een scanauto invoerde en al snel volgden andere gemeenten, waaronder de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Vorig jaar zijn ook Rijswijk en Alphen aan den Rijn aan het rijtje toegevoegd, waardoor nu dertien gemeenten scanauto's inzetten. Bijna een kwart van de Nederlanders woont in een gemeente waar deze auto’s gebruikt worden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Die lijst wordt alleen maar langer. Naar verwachting zullen dit jaar onder meer Maastricht, Den Bosch en Breda de auto's invoeren. In andere gemeenten zoals Hoorn en Eindhoven worden testen gedaan met de scanauto’s.
Drie keer zoveel boetes
Zo'n auto betaalt zichzelf snel terug. Zo inde de gemeente Amsterdam in 2018 bijna 30 miljoen euro aan naheffingsaanslagen, zoals een parkeerbon officieel heet. In Tilburg verdriedubbelde het aantal boetes bijna, daar worden er per jaar zo'n 70.000 uitgeschreven. Daar verdient de gemeente zoveel geld aan dat ze het bedrag van de boete omlaag hebben gebracht: van 62 naar 54 euro.
In de meeste andere steden met scanauto's ligt de boete hoger: 8 van de 13 gemeenten hanteren de maximale naheffing van 64,50 euro.
Privacy
Er zijn wel zorgen over wat er met de beelden gebeurt die een scanauto maakt. In principe worden alle beelden van nummerborden die geen boete krijgen, meteen verwijderd, maar volgens actiegroep Privacy First kunnen gemeenten zelf de regels bepalen voor hun scanauto's. Zo zou de gemeente Utrecht ook zwerfafval en fietswrakken willen detecteren met behulp van de auto's.
De actiegroep voert nu een rechtszaak bij de Hoge Raad om af te dwingen dat er landelijk beleid moet worden gemaakt over wat gemeentes wel en niet mogen met de beelden en kentekeninformatie.