7 vragen en antwoorden

De feiten over het coronavirus, en kan ik nog naar Italië?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPADe feiten over het coronavirus, en kan ik nog naar Italië?
RTL

Het begon in het Chinese Wuhan, maar inmiddels is de paniek om het coronavirus ook in Europa toegeslagen. In Noord-Italië zijn meerdere dorpjes afgesloten en een trein uit Oostenrijk werd gisteren tot stilstand gebracht. Zeven vragen en antwoorden over het virus.

1. Wat weten we van het virus?

Het virus werd in december afgelopen jaar ontdekt in Wuhan, China. Het is overgedragen van dier op mens, maar het is ook van mens tot mens overdraagbaar. Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten, schrijft het RIVM op de website. "Denk aan hoesten, kortademigheid of een longontsteking."

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de besmettelijkheid van het virus. Het RIVM: "Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt."

2. Hoeveel gevallen zijn er nu?

In totaal zijn er tot gisteren ruim 80.000 mensen besmet geraakt met het virus. Daarvan waren er 77.658  in China. 2663 mensen in China overleden aan de gevolgen. Buiten China zijn er ongeveer 1800 besmettingen bekend. Die zijn verspreid over 28 landen. 

De onrust is groot in Italië. De regering heeft een noodplan afgekondigd.

3. Wie zijn er vooral slachtoffer van het virus?

"Je ziet dat vooral oudere personen ziek worden", zegt Ron Beekman van het RIVM. "Die hadden vaak al onderliggend lijden. Dat is de grootste groep van mensen die overlijden." Het zijn mensen die ook zouden kunnen overlijden als ze een griepje zouden oplopen, geeft Beekman aan.

Ook jongere mensen kunnen overlijden, maar dat gebeurt niet vaak. In China is bijna 95 procent van alle sterfgevallen ouder dan 50 jaar. De helft van de mensen die sterft, is ouder dan 70 jaar.

4. In welke Europese landen is het aangetroffen?

In Italië zijn in Europa de meeste mensen besmet geraakt, op dit moment ruim 220. Zeven mensen zijn overleden. In Duitsland (16), Frankrijk (12), het Verenigd Koninkrijk (13) en Spanje (3) zijn ook meerdere mensen getroffen. Ook in België is iemand besmet. 
 

Corona-alarm hotel Tenerife: 1000 gasten moeten binnenblijven
Lees ook

Corona-alarm hotel Tenerife: 1000 gasten moeten binnenblijven

5. Hoe kan het dat er in Nederland nog geen besmetting is?

Het RIVM zegt niet te weten hoe het kan dat er in Nederland nog niemand besmet is geraakt met het virus. 

Maar ze zijn zich wel aan het voorbereiden op een besmetting. "Dat doen we samen met de GGD. We monitoren, we testen mensen die klachten ontwikkelen", zegt Beekman.

6. Welke maatregelen treft Nederland?

Achter de schermen wordt druk gewerkt om eventuele schade voor Nederland zo klein mogelijk te houden. Er is een protocol opgesteld voor wat moet gebeuren als iemand zich met ziekteverschijnselen bij een arts meldt en deze een besmetting met het nieuwe coronavirus vermoedt. Dan wordt de patiënt geïsoleerd terwijl die wordt getest op het virus. Dit is inmiddels bij drie mensen gebeurd in Nederland, maar in alle gevallen bleek het loos alarm.

Ook heeft het RIVM een zogeheten Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar geroepen. Daarin zitten wetenschappers en gespecialiseerde artsen die veel weten over bestrijding van infectieziekten. Zij bespreken op welke manier een eventuele uitbraak moet worden aangepakt en geven advies aan het ministerie voor de aanpak van de bestrijding.

7. Wat gebeurt er als je naar Italië wil, of juist uit Italië naar Nederland wil?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen het reisadvies goed in de gaten te houden. In sommige gebieden op de kaart is de gele kleur te zien. Dat betekent dat er een veiligheidsrisico is. 

Ook het gebied rondom Rome is geel. "Dat komt omdat de Italiaanse autoriteiten maatregelen nemen om de verspreiding van corona tegen te gaan", zegt een woordvoerder. Je kunt ook in dat gebied te maken krijgen met controles: bijvoorbeeld op vliegvelden of treinstations. Ook is het mogelijk dat er grote evenementen worden afgelast. Voor enkele dorpen in Noord-Italië wordt afgeraden om er naartoe te gaan. Zie hier om welke plekken het gaat. 

Italië is op dit moment bezig alle contacten rond de patiënten in kaart te brengen. Het RIVM zegt dat als je in de getroffen regio bent geweest, de kans heel klein is dat je contact hebt gehad met één van de patiënten. "Het heeft alleen zin om je te laten testen als je gezondheidsklachten hebt en in één van deze gemeenten bent geweest." 

Als dat het geval is: "Neem dan telefonisch contact op met de huisarts als je koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)."

Nu is er op het Spaanse eiland Tenerife een hotel met honderden toeristen op slot gegaan vanwege een corona-besmetting. Maar het reisadvies is vooralsnog onveranderd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19VirusziekteItaliëNederland