Opiumwet

'Dit wetsvoorstel moet designerdrugs én grondstoffen gaan verbieden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Dit wetsvoorstel moet designerdrugs én grondstoffen gaan verbieden'
RTL

Designerdrugs en de grondstoffen die ervoor gebruikt worden, moeten verboden worden. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld. Het kabinet presenteert vandaag een wetsvoorstel om nieuwe drugs automatisch onder de Opiumwet te laten vallen.

Dat schrijft De Telegraaf. Door een maas in de wet kunnen drugshandelaren verdovende middelen nu nog legaal op de markt brengen.

Een nieuwe wet van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) moet daar verandering in brengen.

Kabinet wil verbod op designerdrugs en ook op grondstoffen ervan
Lees ook

Kabinet wil verbod op designerdrugs en ook op grondstoffen ervan

Groepen van stoffen verbieden

Grapperhaus en Blokhuis willen niet alleen bepaalde drugs verbieden, maar ook groepen van stoffen die daarvoor als grondstof worden gebruikt. Zo kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.

"Achter designerdrugs zit een keiharde wereld waarin mensen worden geïntimideerd en bedreigd. Deze wetswijziging helpt in de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit", vertelt Grapperhaus aan de krant.

Productie van designerdrugs

Door net iets andere grondstoffen te gebruiken bij de productie van designerdrugs, vallen de drugsproducenten en -handelaren nu nog vaak buiten de drugswet. Zo worden variaties van xtc, heroïne, cocaïne en amfetamine geproduceerd zonder dat het verboden is.

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt. In deze video leggen we uit wat er allemaal in xtc zit en wat de effecten zijn van de drug.

'De markt was ons steeds te snel af'

Vorig jaar liet staatssecretaris Blokhuis al weten druk te zijn met de ontwikkeling van de wet. "De markt was ons steeds te snel af. Zodra we er eentje op de lijst van verboden stoffen hadden gezet, werd de samenstelling ietsjes veranderd en was het niet langer illegaal", vertelde hij destijds.

Internationale aanpak

In buurlanden België en Duitsland zijn deze designerdrugs al langer verboden. Door de wetswijziging kan Nederland volgens minister Grapperhaus ook internationaal optrekken en beter voldoen aan rechtshulpverzoeken uit andere landen.

Lees meer over
Ferdinand GrapperhausPaul BlokhuisMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportMinisterie van Justitie en VeiligheidDrugsDrugslabDrugshandelWetsvoorstelXTC