Groepsimmuniteit

Corona bij 10 miljoen Nederlanders hoeft niet te leiden tot duizenden doden

Door RTL Nieuws / Yoeri Vugts··Aangepast:
© ANPCorona bij 10 miljoen Nederlanders hoeft niet te leiden tot duizenden doden
RTL

Hoewel een groot deel van de samenleving besmet zal gaan raken met het coronavirus, is de vrees voor hoge sterftecijfers onterecht. Groepsimmuniteit zal de zieken en ouderen in de samenleving beschermen, zegt immunoloog Ger Rijkers. Zes vragen en antwoorden over groepsimmuniteit.

Wat is het plan van het kabinet met groepsimmuniteit?

Met groepsimmuniteit wil de overheid kwetsbare mensen in de samenleving beschermen. Maar daarvoor moet het sterkste deel van de samenleving wel eerst besmet zijn geweest met het virus. De gedachte is dat als zij eenmaal besmet zijn geweest, zij niet nog eens besmet kunnen raken. Zij vormen zo een schild voor mensen die al een ziekte hebben en ouderen, die niet zon goed immuunsysteem hebben.

De verschillende fasen van groepsimmuniteit: links gaat het virus nog vrij zijn gang, maar naarmate meer mensen besmet raken vormen de mensen die immuun zijn geworden een schild voor de kwetsbare mensen (uiterst rechts)
De verschillende fasen van groepsimmuniteit: links gaat het virus nog vrij zijn gang, maar naarmate meer mensen besmet raken vormen de mensen die immuun zijn geworden een schild voor de kwetsbare mensen (uiterst rechts)

"Als je duizend mensen hebt die immuun zijn en een paar kwetsbare mensen, dan beschermt de groep het individu", zegt immunoloog Ger Rijkers.

Hoeveel mensen moeten dan besmet raken? 

RIVM-directeur Jaap van Dissel vertelde bij Nieuwsuur dat 50 tot 60 procent van de Nederlanders besmet moet raken voor groepsimmuniteit. Dat zou gaan om 8,5 tot 10 miljoen mensen. Volgens Rijkers is dat aan de voorzichtige kant. "Voor een goed werkende groepsimmuniteit heb je een hoger percentage besmettingen nodig. Dat zal zeker een paar maanden duren."

Gaan er dan niet heel veel mensen dood? 

Nee, want het doel is juist om gezonde mensen besmet te laten raken om groepsimmuniteit te bereiken. "Het percentage te verwachten besmettingen heeft vooral betrekking op de gezonde groep mensen", zegt Rijkers. Als vooral gezonde mensen het virus krijgen, valt het overlijdensaantal mee. Sterfte komt met name voor onder de kwetsbare groep. 

"Het hoeft dus helemaal niet te leiden tot duizenden doden. De kwetsbare groep is namelijk redelijk afgeschermd", zegt Rijkers. 

Hoe beschermen we de kwetsbaren? 

"Kwetsbare mensen moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Ouderen blijven in de verzorgingshuizen en het is goed als anderen voor hen de boodschappen doen", oppert Rijkers. Zolang de kwetsbaren worden afgeschermd van de groep waar het virus rondwaart, wordt gewerkt aan een stevige groepsimmuniteit.

Worden jongeren dan niet ziek?

Het is wel degelijk mogelijk dat onder de gezonde groep, bijvoorbeeld jongeren, toch kwetsbare mensen blijken te zitten, zegt Rijkers. "Gezonde mensen kunnen een heel goed afweersysteem hebben om zich te verdedigen tegen een virus, maar bij dit virus kan dat net even anders zijn. Je weet bij voorbaat nooit hoe iemand zal reageren op het coronavirus."

Dat was bijvoorbeeld het geval bij de 16-jarige Sehraz. Hij had volgens zijn familie een goede gezondheid, maar moest met hevige klachten worden opgenomen op de intensive care

Rutte legt uit welke strategie de overheid heeft om het virus te bestrijden.

Hoe weten we wanneer we groepsimmuniteit bereikt hebben? 

Om te kunnen zien of we de groepsimmuniteit hebben bereikt, is het verstandig om de bevolking straks op grote schaal te gaan testen. 

"Maar dan wel achteraf. Het heeft niet zo veel zin om te testen op de aanwezigheid van het coronavirus. Dat ga je niet vinden bij mensen zonder klachten. Wat je wel kunt testen is of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Die duiden erop dat iemand het virus heeft gehad en immuun is", zegt Rijkers. 

Tests om de immuniteit aan te tonen zijn volgens Rijkers volop in de maak.