Vakantie afgeraden

Ministerie: alleen nog naar buitenland als het strikt noodzakelijk is

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMinisterie: alleen nog naar buitenland als het strikt noodzakelijk is
RTL

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende tijd alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Dat komt door de impact die buitenlandse overheidsmaatregelen kunnen hebben op Nederlandse reizigers.

Vandaag hebben de EU-landen bovendien het besluit genomen om reizen naar de Schengenzone, waar ook Nederland onder valt, drastisch te beperken. Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. 

Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

Minimaal code oranje

Ook vakantiereizen naar het buitenland worden nu afgeraden. Voor alle landen geldt vanaf nu minimaal de zogeheten code oranje: alleen reizen indien strikt noodzakelijk. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Het advies geldt ten minste tot 6 april.

Rode Kruis: veel Nederlanders in de stress door coronavirus
Lees ook

Rode Kruis: veel Nederlanders in de stress door coronavirus

"Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is", stelt het ministerie. "Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze."

Terug naar Nederland

Wie al in het buitenland is, moet bekijken of er mogelijkheden zijn om te vertrekken. "Samen met de reisbranche zoeken we naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers die dat willen, te laten terugkeren naar huis."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Veel verschijnselen van Covid-19-patiënten doen denken aan de griep. Maar het coronavirus is toch echt anders.
Lees meer over
Ministerie van Buitenlandse ZakenReisadvies