Onrust onder zwangeren

Elise kreeg een tweeling en zit in zelfisolatie: 'Kraamtijd anders voorgesteld'

Door Elisa Heisen··Aangepast:
© PrivéfotoElise kreeg een tweeling en zit in zelfisolatie: 'Kraamtijd anders voorgesteld'
RTL

Voor vrouwen die op het punt staan om te bevallen of net een kindje hebben gekregen is het een spannende tijd. Elise Boers (34) en haar vriend Wouter Peelen (33) weten daar alles van: zij gingen kort na de bevalling van hun tweeling in zelfisolatie op aanraden van hun huisarts.

Elise beviel op 19 februari van een tweeling: Wolf en Luca. Een maand later heeft geen vriend of kennis ze nog gezien. "Terwijl je juist wilt dat er mensen langskomen om ze te komen bewonderen, omdat je zo trots bent. Maar dat kan nu niet. Oma kan niet even langskomen om de baby's vast te houden. Alles moet via FaceTime en dat is heel jammer", vertelt Elise tegen RTL Nieuws.

Prematuur

De zorgen begonnen bij Elise en Wouter kort na de bevalling. "Ten eerste omdat de tweeling prematuur was en ze dus sowieso al erg kwetsbaar waren. Maar wij dachten wel: wat als zij het coronavirus zouden krijgen?" Ze zijn niet de enigen die zich zorgen maken.

Lopen zwangere vrouwen extra gevaar door het coronavirus?
Lees ook

Lopen zwangere vrouwen extra gevaar door het coronavirus?

Onder zwangere en pas bevallen vrouwen is de afgelopen dagen onrust ontstaan vanwege het virus: wat als ze plotseling thuis moeten bevallen in plaats van in het ziekenhuis? En moet hun kindje vervolgens afgeschermd worden van de buitenwereld?

Onrust

Na enkele dagen in het ziekenhuis mochten Elise en de tweeling naar huis. Elise en Wouter bespraken hun zorgen met de huisarts. "Die zei dat er nog maar heel weinig bekend is over de risico's. Ze vertelde ons dat we er goed aan zouden doen om even helemaal niemand te zien. Dus ook niet onze ouders."

'Geen extra risico'

Hoewel nog niet alles bekend is over de ziekte, lijkt vooralsnog dat zwangere vrouwen geen extra risico lopen. Ook is niet aangetoond dat het virus kan worden overgedragen aan het ongeboren kind.

"Het virus verspreidt zich niet via het vruchtwater of de navelstreng. Meer via het hoesten", zei Joost Heeroma, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), vorige week tegen RTL Nieuws.

De KNOV baseert zich op de informatie van het RIVM. Dat schrijft op de website: "We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus."

Elise, haar vriend en de tweeling zijn sinds 4 maart in zelfisolatie. In eerste instantie was het idee om dat twee weken vol te houden, maar inmiddels zijn ze erover uit dat ze de periode gaan verlengen. "Ik wil het risico gewoon niet nemen en zelf heb ik nu ook een slechte weerstand door de bevalling. Ik slaap weinig."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Los daarvan vindt Elise het ook pittig om alles met zijn tweeën te moeten doen. Hoewel ze de eerste dagen wel kraamhulp hebben gehad, hebben ze een aanvraag voor een week extra hulp daarna afgezegd. "Je moet voor hen zorgen, maar ook eten maken en het huis schoon houden. De dagen vliegen voorbij, maar de nachten zijn zwaar. Als de één stopt met huilen, begint daarna de ander."

Elise vindt het jammer, maar de komende tijd is het niet anders. De boodschappen worden in de tussentijd bezorgd en familieleden komen regelmatig avondeten brengen. "En als de tweeling slaapt, kijken we Netflix of spelen we een potje Rummikub. Of we doen een kleine workout in de tuin."

Geen signalen

Hoewel KNOV-woordvoerder Heeroma merkt dat veel mensen zich zorgen maken, zegt hij geen signalen te hebben ontvangen dat pas bevallen vrouwen nu massaal in zelfisolatie gaan. "Dat is ook niet nodig. Wij houden hierin de richtlijnen van het RIVM aan."

Volgens de woordvoerder hoeven zwangere vrouwen zich voorlopig ook geen zorgen te maken dat ze niet meer in het ziekenhuis kunnen bevallen. "Dat is vooralsnog niet aan de orde."

Lees meer over
Link in bioPersoonlijk