Waarom wordt er in Nederland zo weinig getest op het coronavirus?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Waarom wordt er in Nederland zo weinig getest op het coronavirus?
Corona-update, stel je vraag

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om zoveel mogelijk te testen, maar Nederland beperkt het testen vooral tot kwetsbare groepen. Waarom? Die vragen gaan we vandaag beantwoorden in de 24ste editie van de corona-update.

Karin, Carl en Koos willen weten of het klopt dat Nederland het advies van de WHO naast zich neerlegt. Wordt er inderdaad weinig getest?

Om te beginnen: wie worden er eigenlijk getest?

Niet langer wordt iedereen getest die mogelijk het coronavirus heeft. Wat dat betreft is het beleid veranderd sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Als mensen klachten hebben die op het nieuwe coronavirus wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. Het onderzoek beperkt zich tegenwoordig tot kwetsbare groepen. 

 

Update 26 maart: 

Woensdag 25 maart schreef minister Hugo de Jonge in een Kamerbrief dat er dagelijks ongeveer tweeduizend coronatests gedaan worden. Dat er in ons land een tekort aan coronatesten is, is het gevolg van de afhankelijkheid van de Zwitserse farmaceut Roche. De apparatuur waarmee coronatesten worden afgenomen, zijn afkomstig van die farmaceut. Het bedrijf kan op dit moment niet voldoende leveren in de hele wereld, maar weigert tegelijkertijd het recept vrij te geven voor een vloeistof. 

Er is brede steun in de Tweede Kamer om farmaceuten desnoods via een dwanglicentie te dwingen coronatests of formules voor die tests te delen. Coronaminister Hugo de Jonge liet weten met Roche in overleg te zijn om het recept in handen te krijgen.

Het laboratorium van het Wageningen Bioveterinary Research kan volgens de NOS dagelijks tot 1.500 monsters van patiënten met een verdenking van het coronavirus testen. Een flinke uitbreiding van de bestaande capaciteit dus. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maar wie worden daar eigenlijk mee bedoeld? 

Met kwetsbare groepen doelt het RIVM op senioren (70-plussers) en volwassenen met onderliggend lijden. Daarbij gaat het om:

  • Mensen met afwijkingen aan de luchtwegen en longen,
  • Hartpatiënten,
  • Diabetici,
  • Nierpatiënten,
  • Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte of medicijngebruik),
  • Hiv-patiënten

Deze mensen lopen meer risico op een ernstig verloop van de ziekte, zegt het RIVM. Voor een juiste behandeling is het van belang om zeker te weten dat ze het coronavirus hebben.

In ziekenhuizen geldt een ruimer testbeleid voor ziekenhuismedewerkers en patiënten met een longontsteking waarvan de oorzaak niet duidelijk is. Omdat bij hen ook belangrijk is om te weten of ze corona hebben of niet.

Maar de WHO spreekt over 'vaker testen'. Waarom doen we dat dan niet?

Zoveel mogelijk testen, adviseert de WHO en dat is eigenlijk ook wel wat er in de praktijk gebeurt, zegt een woordvoerder van het RIVM. "Wij zien de oproep van de WHO niet per se gericht aan ons, maar bedoeld voor arme landen. In Nederland worden per dag bijna tweeduizend tests afgenomen."

Dat niet iedereen die zich ziek voelt, wordt getest, is een kwestie van capaciteit, zegt het RIVM. Niet alleen is er een beperkt aantal tests beschikbaar, het testen legt ook een zware belasting op de capaciteit in testcentra en laboranten. "Wij denken daarmee aan de lange termijn."

Hoe kan het dat in het Groningse UMCG wel meer getest zou worden?

Minister Hugo de Jonge van Medische Zorg blijft erbij dat er een tekort is aan capaciteit om mensen te testen op het coronavirus. De Jonge reageerde vandaag nog op kritiek van een viroloog van het Groningse UMCG. Dat ziekenhuis laat de landelijke richtlijn los omdat er voldoende testcapaciteit zou zijn. De Jonge: "Het is de bedoeling dat je samen optrekt. Ieder voor zich dat is niet de manier hoe je deze crisis te lijf gaat. Er is echt een tekort aan tests. Er wordt nu gewerkt aan een richtlijn waar ook iedereen zich aan zal moeten houden."

Kan ik zelf testen op het coronavirus?

Er zijn zelftests te koop, maar die zijn volstrekt onbetrouwbaar. Deze sneltests kunnen niet bepalen of iemand het virus bij zich draagt of op dat moment besmettelijk is.

De Inspectie voor Gezondheidszorg waarschuwt voor deze zelftest. "Tests die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt, zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie."

De zoektocht naar een test: wat kun je doen bij een vermoeden van corona?
Lees ook

De zoektocht naar een test: wat kun je doen bij een vermoeden van corona?

Lees meer over
RIVMCoronaviruscorona-updateCovid-19Supermarkt