Ic-verpleegkundige in Brabant: 'Afscheid nemen zonder kus of knuffel'

Door Diane de Clerck··Aangepast:
Ic-verpleegkundige in Brabant: 'Afscheid nemen zonder kus of knuffel'
Coronacrisis, werken in de frontlinie

Wie staan vooraan bij het bestrijden van de coronacrisis? De komende tijd volgen we de mensen in de frontlinie, zoals verpleegkundige Marlies, die sinds de coronacrisis weer op de intensive care werkt. "Familieleden die afscheid nemen zonder kus of knuffel. Niet weten wanneer je je man weer terugziet. Dat raakt me."

De eerste dagen op de intensive care zijn Marlies niet in de koude kleren gaan zitten. Een 19-jarige jongen ziet voor het eerst zijn vader op de ic. "Het is voor familieleden altijd heftig om hun geliefde zo hulpeloos aan de beademing te zien, maar deze jongen lijkt in shock."

"Hij staat er verdwaasd bij, in zijn eentje. Ik probeer wat dingen uit te leggen, maar het dringt totaal niet tot hem door. Het communiceert ook heel moeilijk met die mondkapjes op. Met handschoenen aan mag hij zijn vader even aanraken."

Ambulancechauffeur Jelmer: 'Mijn vriendin is zwanger, wat als ik het krijg en zij daarna ook?'
Lees ook

Ambulancechauffeur Jelmer: 'Mijn vriendin is zwanger, wat als ik het krijg en zij daarna ook?'

Niet meer knuffelen

Marlies werkt in Tilburg, in het hart van de Brabantse corona-uitbraak. Hier werd een maand geleden de eerste coronapatiënt opgenomen. Sinds een paar maanden werkt ze op de verkoever, de afdeling waar mensen verzorgd worden net na een operatie.

Nu is ze weer terug op haar oude plek, de intensive care. Daar hebben ze haar hard nodig. Ze werkt op een van de drie units met bewezen coronapatiënten.

Dubbel gevoel

"Ik had daar een dubbel gevoel bij", zegt Marlies. "Natuurlijk ga ik mijn oud-collega's ondersteunen, maar ik zie het ook als het hol van de leeuw." Haar twee kinderen vinden het spannend en zijn bezorgd, ze willen liever dat ze het niet doet. Maar ze snappen dat het nodig is. "We spreken af dat we elkaar geen knuffels of zoenen meer geven. En gelukkig zijn ze ook trots."

Marlies aan het werk in beschermende kleding© RTL Nieuws
Marlies aan het werk in beschermende kleding

Weinig tijd

Wat Marlies na een week op de ic opvalt, is hoe anders het werken nu is dan in vroegere, 'normale' tijden. Zoveel opnames van mensen die heel ziek binnenkomen. Patiënten die sterven zonder de aanwezigheid van een partner, omdat die ook ziek is. Amper tijd voor familie om afscheid te nemen als patiënten worden overgeplaatst.

"Mensen bedanken me voor de goede zorgen. Welke goede zorgen? Ik probeer families altijd zo goed mogelijk te begeleiden, maar daar is nu weinig tijd voor. Ik begrijp dat het niet anders kan, maar het is heftig."

Afscheid zonder knuffel

De patiënt wiens 19-jarige zoon zo in shock was, wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis in Twente. Zijn echtgenote schrikt hiervan: hoe moet dat met het bezoek? Om haar gerust te stellen, belt Marlies met de ic van het ziekenhuis. Ze krijgt vervelend nieuws: ze hoort dat daar geen bezoek wordt toegelaten.

"Die echtgenote was zo verdrietig. Ze snapte het wel. Maar afscheid nemen zonder kus of knuffel en niet weten wanneer je je man weer terugziet, dat raakt me."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Morele steun doet Marlies en haar collega's goed. Vorige week bezorgde een pizzaketen gratis pizza's voor de hele afdeling. Met persoonlijke boodschappen die ze via Facebook hadden verzameld op de dozen. De saamhorigheid is groot. "We gaan dit met zijn allen klaren."

Het is snel gegaan

Hoe anders was het drie weken geleden nog. Toen dacht ze, net als zoveel Nederlanders, dat het wel mee zou vallen. Er sterven jaarlijks immers ook duizenden mensen aan de griep. Alles leek nog normaal. Maar het is snel gegaan. Toen Marlies vorige week hoorde dat mensen nog gewoon een feestje gaven, dacht ze: hoe haal je het in je hoofd?

Als haar zoon nu na een nachtdienst vraagt hoe het op haar werk is, vertelt ze maar niet hoe ze zich voelt en wat ze allemaal gezien heeft. "Ik wil hem niet bang maken. Dus ik zeg: goed hoor. Hoe was jouw dag?

Werken in de frontlinie

Alle afleveringen in de serie 'Coronavirus, werken in de frontlinie' vind  je hier. Heb je een opmerking of een tip, laat het weten via onderzoek@rtl.nl

Lees meer over
GezondheidszorgCoronavirusLink in bio