Bang voor ziekenhuis

Artsen maken zich zorgen: niet-coronapatiënten blijven thuis

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Artsen maken zich zorgen: niet-coronapatiënten blijven thuis
RTL

Door het coronavirus is de druk op de zorg enorm, maar dat geldt niet voor alle artsen. Sommige artsen zien juist dat hun patiënten wegblijven. Daar maken ze zich grote zorgen over, want er kan zich een stille ramp voltrekken.

"We zijn nog net geen koffie aan het drinken", zei cardioloog Wilco Tanis gisteren bij Jinek. Het is volgens hem een onwerkelijk gevoel, terwijl zijn collega's op de ic zo hard moeten werken. Mensen lijken bang te zijn om de zorg te veel te belasten, of vrezen dat ze in een ziekenhuis snel het coronavirus oplopen. Daardoor lopen mensen veel te lang door met gevaarlijke klachten.

De cardiologenvereniging ziet een afname van 50 procent van mensen met acute klachten. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen met pijn op de borst, maar ook beroertes en zelfs acute verlammingen. Het gevolg is dat mensen blijvende schade krijgen of invalide raken.

Cardiologen luiden noodklok: mensen met hartproblemen moeten zich melden
Lees ook

Cardiologen luiden noodklok: mensen met hartproblemen moeten zich melden

Cardiologen zijn zeker niet enigen die hiermee te maken hebben. Huisartsen, het eerste aanspreekpunt voor zorg, merken ook dat het rustiger is in hun praktijken. De twee belangrijkste huisartsenverenigingen zien dat hun leden het erg druk hebben in de gebieden die hard geraakt zijn door corona, maar op andere plekken is juist het tegenovergestelde aan de hand. Daar blijven de patiënten weg.

"We willen niet dat mensen de zogeheten alarmsymptomen negeren die acute zorg nodig hebben", zegt een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Ze benadrukt dat ook kleine klachten gewoon nog aan de huisarts kunnen worden voorgelegd.

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

De gewone zorg gaat door, ondanks het coronavirus, zeggen het NHG en de Landelijke Huisartsen Vereniging. "Dit gebeurt op een veilige manier: niet-corona patiënten worden door de huisarts apart gezien van de patiënten met (verdenking op) COVID-19." Mocht je je zorgen maken, dan kun je eerst op thuisarts.nl kijken voor advies, en als dat niet helpt kun je gewoon contact opnemen met je huisarts.

Hoofdpijn, harde buiken en bloedverlies

Ook bij zwangere vrouwen zit de schrik er goed in. Hoewel het RIVM blijft benadrukken dat zwangere vrouwen (en hun ongeboren kinderen) geen extra risico's lopen, blijken veel vrouwen bang om zich te melden bij gezondheidsklachten. Toch is er geen reden om een consult te vermijden, zegt gynaecoloog Jelle Schaaf.

In zijn werk houdt hij zich bezig met zwangerschappen, maar ook allerlei andere klachten. Juist voor zwangere vrouwen loopt de zorg door zoals normaal, maar ook daar ziet hij een flinke terugloop in het aantal consulten. Vrouwen met hoofdpijn, harde buiken, bloedverlies of die hun kind minder voelen bewegen, nemen minder snel contact op. Terwijl het allemaal kan wijzen op complicaties.

En dat is niet alleen in het Flevoziekenhuis waar Schaaf werkt. Hij hoort hetzelfde bij zijn wekelijkse overleg met ziekenhuizen in de regio en ook de landelijke vereniging van gynaecologen maakt zich zorgen. Schaaf heeft zelfs een speciale site met veelgestelde vragen gemaakt om zwangeren gerust te stellen.

"We hebben hier een volledig aparte afdeling gemaakt voor zwangeren en partners die klachten hebben die mogelijk passen bij een coronainfectie", zegt Schaaf. "Door het te scheiden is de kans dat je hier iets oploopt heel klein." Elk ziekenhuis heeft zulke maatregelen getroffen, zegt hij.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Ook de angst dat je de zorg te veel belast is onterecht, want ziekenhuizen zijn er juist nu op ingericht om spoedeisende hulp (waar zwangerschap onder valt) door te laten draaien."Je moet echt net zo laagdrempelig bellen als je normaal zou doen", zegt hij. "Weet dat in het ziekenhuis extra maatregelen zijn getroffen."

Ramp niet te overzien

Hoewel huisartsen, gynaecologen en cardiologen met heel andere patiënten te maken hebben, delen ze allemaal dezelfde zorg: dat mensen door zorg te mijden zichzelf juist in gevaar brengen. Cardioloog Wilco Tanis zegt zelfs bang te zijn dat mensen overlijden als het zo doorgaat. "Als die mensen zich niet meer melden, dan kan de ramp niet meer te overzien zijn."

Lees meer over
Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en GynaecologieGynaecologieZwangerschapHuisartsZiektes en aandoeningenHart- en vaatziekten