Leerlingen bijspijkeren

Onderwijsraad aan kabinet: overweeg inkorten zomervakantie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Tom van LimptOnderwijsraad aan kabinet: overweeg inkorten zomervakantie
RTL

Wordt het een kortere zomervakantie of krijgen leerlingen volgend jaar langere lesdagen? Als de scholen door de coronacrisis nog lang gesloten moeten blijven, lopen leerlingen een achterstand op. De Onderwijsraad doet een aantal voorstellen aan het kabinet hoe die kan worden ingehaald.

Een van de voorstellen van de Onderwijsraad is om de zomervakantie naar voren te halen of in te korten. Dat bevestigt de Onderwijsraad na berichtgeving van het AD. De Onderwijsraad is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet over onderwijs.

Na de meivakantie nog dicht

Dat soort maatregelen zijn nodig als de scholen ook na de meivakantie nog dicht moeten blijven. Leerlingen hebben dan later in het jaar extra tijd nodig om bij te spijkeren.

Denemarken opent scholen, maar niet iedereen is daar blij mee
Lees ook

Denemarken opent scholen, maar niet iedereen is daar blij mee

Een korte zomervakantie zou uitkomst bieden. "We vragen de minister om dat te overwegen en daarbij te kijken naar de belangen van kinderen, ouders en leraren", vertelt voorzitter Edith Hooge van de Onderwijsraad aan het AD.

'Het moet wel haalbaar zijn'

Veel ouders hopen volgens de krant dat de zomervakantie doorgaat en tegelijkertijd klagen docenten over de grotere werkdruk die het afstandsonderwijs met zich meebrengt. Volgens Hooge zijn dat 'precies de overwegingen die meespelen' bij het besluit. "Het moet allemaal wel haalbaar zijn", vertelt ze.

Een andere mogelijkheid is om schooldagen volgend jaar te verlengen, bijvoorbeeld van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Een maand geleden sloten de scholen in Nederland. Vervolgens moesten leraren en schoolleiders op zoek naar manieren om op afstand les te kunnen blijven geven.

De Onderwijsraad maakt zich vooral zorgen over kinderen die geen veilig thuis hebben. Zij zouden op scholen moeten worden opgevangen. De raad wil ook dat er hulp komt voor kinderen die geen toegang hebben tot een laptop, internet of nauwelijks begeleiding van hun ouders krijgen.

Het kabinet besluit begin volgende week of en wanneer de scholen weer open kunnen.

Lees meer over
OnderwijsraadMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapMiddelbare schoolSchoolkindOpvoedingBasisonderwijsMiddelbaar onderwijsOnderwijs