Besmet met corona zonder symptomen, kan dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Besmet met corona zonder symptomen, kan dat?
Corona-update, stel je vraag

Zonder iets te merken wel besmet zijn met het coronavirus en er ook weer van herstellen. Is dat mogelijk, willen onder anderen Karlijn, Rob en Mariska weten. We vroegen het viroloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht.

In deze 49ste editie van de lezersvraag geven we antwoord op de vraag: besmet met corona zonder symptomen, kan dat?

Ja, dat kan, zegt viroloog Bruijning. "Bij met name jonge mensen laat het coronavirus zich heel moeilijk herkennen. Vaak gaat het voorbij zonder symptomen of met heel milde klachten."

Bij die mildste klachten kan het bijvoorbeeld gaan om een neusverkoudheid of gewrichtspijn. En dat zonder koorts.

Kun je zelf een mondkapje maken en gebruiken?
Lees ook

Kun je zelf een mondkapje maken en gebruiken?

Een onrustige buik, buikkrampen of diarree worden ook wel gerapporteerd. Zelfs een tijdelijk verlies van het reukvermogen als enige symptoom kan duiden op het coronavirus. "Dat zijn symptomen die minder duidelijk passen bij een coronabesmetting", zegt Bruijning.

Maar ook nergens last van hebben en toch besmet zijn met het coronavirus, behoort tot de mogelijkheden.

Nauwelijks of geen klachten

Maar hoe weten we dat mensen besmet zijn (geweest) met het coronavirus als ze geen symptomen hebben? "Dat weten we doordat er onderzoeken zijn gedaan naar mensen die in contact zijn geweest met patiënten. Sommigen van hen werden positief getest op het coronavirus, maar hadden nauwelijks of zelfs geen klachten."

Bij ouderen komt dat niet vaak voor, bij kinderen vaker, zegt Bruijning. Hoeveel mensen het geluk hebben om niet ziek te worden, is moeilijk in cijfers uit te drukken, zegt Bruijning. "Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de mensen die positief werden bevonden, maar op dat moment niet ziek waren, twee dagen later alsnog klachten kregen."

Ook jonge mensen kunnen erg ziek worden door het coronavirus.

Overigens is nog maar een klein deel van de Nederlanders besmet geweest met het coronavirus. Gisteren bleek dat nog maar 3 procent van de geteste monsters van bloeddonoren in Nederland antistoffen bevat tegen het coronavirus. Dat zou neerkomen op enkele honderdduizenden mensen.

Pas wanneer 60 procent van de Nederlanders immuun is, heeft het coronavirus geen kans meer om zich verder te verspreiden.

Meest voorkomende symptomen 

Niet iedereen die besmet is met het coronavirus heeft dezelfde klachten. Bij de een verloopt de ziekte erger dan bij de ander. Dit zijn de meest voorkomende symptomen die horen bij een besmetting:

Koorts87,9 procent
Droge hoest67,7 procent
Vermoeidheid38,1 procent
Opgehoest slijm33,4 procent
Benauwdheid18,6 procent
Spier- of gewrichtspijn14,8 procent
Gevoelige keel13,9 procent
Hoofdpijn13,6 procent
Koude rillingen11,4 procent
Misselijkheid of overgeven5,0 procent
Verstopte neus4,8 procent
Diarree3,7 procent
Bloedspuwing0,9 procent
Bindvliesontsteking0,8 procent

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
corona-updateCoronavirus