'Massale verplaatsingen'

Noodkreet opvang: halve dagen naar school is 'onbegrijpelijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNoodkreet opvang: halve dagen naar school is 'onbegrijpelijk'
RTL

Het plan van scholen om kinderen halve dagen naar school te laten gaan, valt niet goed bij organisaties die zich bezighouden met kinderopvang. Ze noemen het 'onbegrijpelijk' en roepen het kabinet op om stelling te nemen.

Minister Slob van Onderwijs zei eerder vandaag dat alle basisscholen op 11 mei open moeten. Het ministerie van OCW en de PO-Raad adviseren (.pdf) scholen om kinderen dan hele dagen naar school te laten gaan.

Maar veel scholen negeren dit advies, zeggen drie belangrijke organisaties in de kinderopvang. "Onbegrijpelijk", schrijven ze in een gezamenlijke reactie aan RTL Nieuws. "Het gevolg van deze keus is dat midden op dag de ene helft van de kinderen door hun ouders moet worden opgehaald en de andere helft moet worden gebracht."

Veilig lesgeven: basisschool ontwerpt glazen wanden voor bureautjes
Lees ook

Veilig lesgeven: basisschool ontwerpt glazen wanden voor bureautjes

De noodkreet komt van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).

Van de regen in de drup

Ze wijzen erop dat werkende ouders al wekenlang zorg, thuisonderwijs en werk moeten combineren. "Zij komen hierdoor van de regen in de drup." Ze roepen het kabinet daarom op om stelling te nemen en 'duidelijk uit te dragen dat de keus voor halve dagen onderwijs geen optie is'.

Bij het openen van de scholen gaat het kabinet goed kijken naar de ervaringen in Noorwegen en Denemarken.

De organisaties vinden dat door de halve dagen een 'onnodige massale verplaatsingen van een deel van de 1,2 miljoen kinderen en hun ouders' op gang komt. "En dat is nou precies wat het RIVM probeert te vermijden. Het onnodig gesleep met kinderen midden op de dag is risicovol en vormt een extra belasting voor ouders."

Lees meer over
BOinKBrancheorganisatie KinderopvangBranchevereniging Maatschappelijke KinderopvangCoronavirusCoronacrisis in NederlandCovid-19OnderwijsKinderopvangBuitenschoolse opvangBasisonderwijs