Hoezo thuisblijven?

Steeds drukker in de trein en op de weg, soms zelfs weer bijna als vanouds

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPSteeds drukker in de trein en op de weg, soms zelfs weer bijna als vanouds
RTL

Het wordt steeds drukker op de wegen en in de treinen. Dat signaleren de NS en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Op sommige momenten buiten de spits is het op de weg weer bijna even druk als gebruikelijk.

Gisteren reed er 29 procent minder verkeer op de snelweg dan op 3 maart, toen de 'intelligente lockdown' van Mark Rutte nog niet van kracht was. Een week eerder was het nog 31 procent rustiger dan gebruikelijk. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. 

Recreatief verkeer

De gestage opleving van het verkeer is vooral te zien tussen 9 en 17 uur.  Maar ook tijdens de spits trekt het verkeer langzaam aan. Een verklaring voor de lichte toename? "We zien vooral meer recreatief verkeer en mensen gaan meer op pad om te winkelen", zegt een woordvoerder namens de Nationale Databank. Vooral in de provincies boven de IJssel wordt het steeds iets drukker. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Ook de NS ziet wel dat het iets drukker wordt in de treinen. "Een paar weken geleden zaten we onder 10 procent van de normale reizigers, nu zitten we boven die 10 procent", zegt een NS-woordvoerder.  

Vanaf vandaag rijden de treinen weer iets uitgebreider. De NS laat elk uur weer een intercity rijden en ook vertrekken er weer meer treinen naar België en Duitsland.

Iets drukker in treinen

De NS waarschuwt: reizigers moeten echt een goede reden hebben om de trein te pakken. Zoals een vitaal beroep of een noodzakelijke reis waarbij geen ander vervoermiddel mogelijk is.

Meer ruimte en kortere reistijd: NS laat weer intercity's rijden
Lees ook

Meer ruimte en kortere reistijd: NS laat weer intercity's rijden

"We rijden vanaf vandaag met meer treinen om de mensen die trein echt nodig hebben meer ruimte te kunnen geven. Die anderhalve meter afstand houden is soms echt best moeilijk", zegt de woordvoerder.

Geen controles

De NS controleert niet of ze een noodzakelijke reis maken "We gaan uit van de eigen verantwoordelijkheid van reizigers. We kunnen niet controleren of iemand echt verpleger is. Wel roepen we continu rond dat de treinen alleen rijden voor vitale beroepen en voor mensen met een noodzakelijke reden."

Alleen als overduidelijk is dat mensen de trein gebruiken als een uitje, kan een conducteur reizigers vragen uit te stappen. "Dat gebeurt weleens, maar dat zijn excessen."

Het wordt beter weer, maar dat betekent niet dat het coronavirus zomaar verdwijnt.
Lees meer over
ANWBNederlandse Spoorwegen (NS)VerkeerTreinenCoronavirus