Kan ik corona krijgen door het eten van een besmet stuk vlees?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kan ik corona krijgen door het eten van een besmet stuk vlees?
Corona-update, stel je vraag

De afgelopen weken had RTL Nieuws een aantal berichten over corona bij dieren en of zij mensen kunnen besmetten óf juist andersom. Een slachthuis in Groenlo moest zelfs per direct dicht nadat 45 medewerkers positief hadden getest op corona. Is het dan nog wel veilig om een stuk vlees te eten? En kun je besmet raken als je een besmet stuk vlees aanraakt?

Dat vragen onder meer onze lezers Martin, Ina, Gemma en Frank zich af.

Onwaarschijnlijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er duidelijk over: voor zover bekend zijn er geen aanwijzingen dat voedsel een besmettingsbron is.

"Het duurt enkele dagen voordat vlees uit een slachthuis op iemands bord terecht komt. Dat de virusdeeltjes zo lang overleven is onwaarschijnlijk", zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

"Bovendien moet je natuurlijk altijd goed denken om hygiëne bij het koken en moet vlees verhit worden voordat het wordt geconsumeerd. Daarmee worden de mogelijke virusdeeltjes alsnog gedood." 

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond
Lees ook

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) zijn er ook geen gevallen van besmetting door voedsel bekend. Het virus heeft een levend mens of dier nodig om te overleven en uit te groeien.

Slachthuis gesloten

Afgelopen week werd een slachthuis van slachter en vleesverwerker Vion per direct gesloten door een uitbraak van het coronavirus. Van de 212 medewerkers zijn er 45 positief getest op het longvirus.

Eind april bleek ook dat er op meerdere nertsenbedrijven in Nederland besmettingen van corona bij nertsen geconstateerd waren. Minister Carola Schouten benadrukte eerder deze week dat de kans klein is dat dieren mensen besmetten met het coronavirus. 

Dit zei de minister naar aanleiding van het bericht dat een medewerker van een nertsenfokkerij waarschijnlijk besmet is door een nerts

Besmetting van mens op dier

Rondom nertsenfokkerijen zijn er eerder ook drie katten en een hond besmet geraakt met corona. Er wordt vanuit gegaan dat die dieren corona hebben gekregen door mensen. Minister Schouten adviseert baasjes die klachten hebben om hun dieren niet te knuffelen en afstand te houden met dieren. 

Er komen meer onderzoeken om meer over de besmetting van dieren te weten te komen. Er loopt al een onderzoek naar besmettingen onder varkens.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
NVWAcorona-updateCoronavirusCovid-19