Is de kans op besmetting binnen net zo groot als buiten?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Is de kans op besmetting binnen net zo groot als buiten?
Corona-update, stel je vraag

Beetje bij beetje kunnen we ons oude vertrouwde leven weer op gaan pakken. Maar de geplande versoepelingen leveren ook weer een hoger besmettingsrisico op. Waar loop je eigenlijk het hoogste risico op besmetting? Binnen of buiten?

Het is een vraag die onder anderen Jos, Yvonne en Wander ons stelden. Dat is interessant, want de maatregelen voor buiten en binnen zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. "Maar het risico tussen buiten en binnen is niet gelijk", zegt epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht.

Meeste besmettingen in huis

Bruijning haalt een omvangrijk Chinees onderzoek aan. Daaruit blijkt dat de meeste besmettingen in huis plaatsvinden. Familieleden die elkaar besmetten dus. Daarna besmetten mensen elkaar het vaakst tijdens het reizen en in winkels. Ook bijvoorbeeld kerkdiensten, of andere samenkomsten zijn risicovol. "Vooral wanneer daarbij ook intensief gesport of gezongen wordt", zegt Bruijning.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Al die locaties hebben iets gemeen. Ze zijn binnen. "De onderlinge afstand is klein, en mensen zijn langdurig met elkaar in contact." Bruijning merkt op dat zij nog niet één geval van een sporter is tegengekomen die tijdens een wedstrijd of training in de buitenlucht werd besmet. "Dat is geen zekerheid dat
het nooit gebeurt, maar wel opmerkelijk."

Langdurige blootstelling

Bruijning bekeek meerdere studies, vooral van voor de lockdown. Tijdens de lockdown zaten we natuurlijk vaker binnen, het is logisch dat de besmettingen toen vooral binnen plaatsvonden. Maar voor de lockdown was dat ook zo, en dat is te verklaren. "Je moet langdurig blootgesteld zijn aan een hoge concentratie virus om geïnfecteerd te raken. Dat gebeurt vooral als je lang dichtbij mensen zit in een ruimte waar de lucht niet snel ververst."

De maatregelen van de anderhalve meter zal nog wel even blijven.

Daar komt nog iets bij. "Uit nieuw onderzoek blijkt dat het uv-licht van de zon het virus snel afbreekt. "Als je buiten bent en het virus komt op jouw stoel of bord terecht, is dat maar heel kort infectieus. Daarna vervalt dat door het uv-licht."

Wedstrijden en trainingen

Volgens meerdere onderzoeken zou het risico op besmetting in de buitenlucht veel kleiner zijn dan binnen. "Kortstondig contact heeft een heel laag risico. Een hardloper die je passeert in het bos lijkt me geen probleem", zegt Bruijning. En dus is zij ervoor om het sporten in teamverband weer in de normale vorm toe te laten. Dus inclusief reguliere trainingen en wedstrijden. "Dan heb ik het natuurlijk niet over een potje worstelen, maar over bijvoorbeeld voetbal of hockey. Dat kortstondige contact moet geen probleem zijn."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat vindt zij niet alleen omdat het leuk is om weer wedstrijden te spelen. "Als we de maatregelen die niet veel nut hebben in deze intelligente lockdown laten gaan, dan win je aan draagvlak om de andere wél belangrijke maatregelen langer vol te houden. Wees intelligent zou ik zeggen."

Buiten sporten moet dus kunnen, maar dat betekent niet dat alles buiten ineens een goed idee is. Als je urenlang met een groep vrienden zit te dineren, met misschien een luifel boven je hoofd, en je hebt elkaars bestek vast, dan kan dat wel risicovol zijn, zegt Bruijning. En ook festivals of evenementen buiten zijn risicovol. "Daar ben je in contact met heel veel verschillende mensen en er wordt hard gepraat of gezongen. Dat zijn dingen waarbij we zeggen: dat moet je niet doen."

We gaan massaal hardlopen: met deze tips houd je het als beginner vol
Lees ook

We gaan massaal hardlopen: met deze tips houd je het als beginner vol

Lees meer over
UMC Utrechtcorona-updateCoronavirusNederland