Enquête

Klaar voor de versoepelingen? Vooral ouderen lijken nog voorzichtig

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKlaar voor de versoepelingen? Vooral ouderen lijken nog voorzichtig
RTL

Vanaf 1 juni worden de maatregelen behoorlijk versoepeld. Wat vinden we daar eigenlijk van? Over het algemeen lijkt: hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze versoepelingen aandurven.

Dat blijkt uit een representatieve peiling van DVJ Insights onder ruim 500 mensen, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws.

Bezoekje aan museum?

Het brengen van een bezoek aan een bioscoop, museum of theater lijkt er bij de meeste 65-plussers nog niet in te zitten. Slechts 26 procent zegt dit volgende week aan te durven. Ter vergelijking: 57 procent van de jongeren ziet dat komende week wel zitten. 

Ook als het gaat om het brengen van een bezoekje aan een restaurant zijn 65-plussers terughoudender. 43 procent zegt de stap volgende week al wel te durven zetten, tegenover 63 procent van de Nederlanders tussen 18 en 34 jaar oud.

Coronacrisis: steeds meer Nederlanders maken zich zorgen
Lees ook

Coronacrisis: steeds meer Nederlanders maken zich zorgen

Een derde van de 65-plussers zegt met iemand van een ander huishouden op minder dan anderhalve meter afstand op een terras te durven zitten.

Verjaardag

Ook het binnenshuis vieren van een verjaardag met twintig personen op anderhalve meter afstand is voor 65-plussers nog te dol. Slechts 13 procent van de ouderen zegt dit aan te durven. Al lijken jongeren hierin ook nog voorzichtig: 36 procent van de 18- tot 34-jarigen zegt een verjaardag binnenshuis met twintig personen aan te durven.

Zo'n 80 procent van de Nederlanders geeft aan volgende week wel op bezoek te durven bij vrienden of familie, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Jongeren tussen 18 en 34 jaar oud en 65-plussers denken hier ongeveer hetzelfde over.

Met niemand contact

De helft van de Nederlanders zegt de afgelopen twee weken met niemand fysiek contact te hebben gehad, zoals het geven van een kus, een knuffel of een hand. Vooral de 65-plussers, die behoren tot de risicogroep, lijkt contact te mijden. Zo zegt 67 procent geen fysiek contact te hebben gehad, vergeleken met 28 procent van de 18 tot 34 jarigen.

Andere uitkomsten van het onderzoek

  • 80 procent van de Nederlanders zou het restaurant, de bioscoop, theater of museum mijden als zij last zouden hebben van een kuchje of verstopte neus. 
  • Bijna 40 procent van de Nederlanders zegt de komende twee weken van plan te zijn om in een restaurant te eten. 
  • Ook zegt 40 procent van plan te zijn om een bezoekje te brengen bij ouderen (70+) of anderszins kwetsbare mensen. 

Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar lijken meer te kussen, knuffelen en handen te schudden. 44 procent van deze groep zegt namelijk met 2 tot 5 mensen fysiek contact te hebben gehad.

Slechts 4 procent van de Nederlanders heeft met meer dan 5 mensen buiten het huishouden fysiek contact gehad.

Angst

Zo'n 70 procent van de Nederlanders vindt niet dat de overheid de coronamaatregelen moet opheffen. Zowel jongeren als ouderen geven aan bang te zijn dat het aantal coronabesmettingen de komende weken weer zal oplopen. 62 procent van de 18- tot 34-jarigen geeft aan hier bang voor te zijn, tegenover 72 procent van de 65-plussers.

Onderzoek

Verantwoording onderzoek DVJ Insights. De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 500 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht en leeftijd, opleidingsniveau en regio. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van Nederland representeren, zoals deze was op het moment van meten.

Lees meer over
CoronavirusCoronacrisis in NederlandCovid-19Nederland