Na George Floyd

D66 wil verbod op nekklem door politie in Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsD66 wil verbod op nekklem door politie in Nederland
RTL

Regeringspartij D66 vindt dat het toepassen van de nekklem door de politie verboden moet worden. De partij komt met dat voorstel naar aanleiding van de dood van George Floyd in Minneapolis.

Nekklemmen zijn als ze goed worden uitgevoerd een methode om iemand in bedwang te krijgen. De zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt afgekneld, waardoor het slachtoffer versuft raakt. Verkeerd uitgevoerd kan een nekklem dodelijk uitpakken.

Mitch Henriquez overleden na klem

In Nederland mag de politie in uiterste gevallen een nekklem gebruiken. Dat werd nog eens bevestigd in een onderzoek in 2016 naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez in Den Haag, die omkwam als gevolg van een nekklem bij zijn arrestatie.

Agent die nekklem zette bij George Floyd verschijnt vandaag voor de rechter
Lees ook

Agent die nekklem zette bij George Floyd verschijnt vandaag voor de rechter

"De politie moet geen gebruik maken van een techniek die te vaak dodelijke slachtoffers eist, en ook nog eens symbool is komen te staan voor situaties waarin het geweldsmonopolie gericht wordt op een ongewapend persoon van kleur", stelt D66.

Racisme bestrijden

Ze doen dat voorstel in een plan van aanpak om racisme te bestrijden. De partij pleit daarin onder meer voor rechercheurs die zich specialiseren in de aanpak van racisme en voor hoge boetes voor bedrijven, verhuurders of bemiddelaars die discrimineren.

Politietraining: meer aandacht voor risico's nekklem

RTL Nieuws mocht in 2016 een kijkje nemen bij een politietraining, waarbij het ging over de risico's van het gebruik van de nekklem.

D66-Kamerlid Marijke van Beukering vroeg minister Ferd Grapperhaus daarnaast in een debat of die bereid is de nekklem in de ban te doen. Het voorstel kwam haar op felle kritiek van VVD en CDA te staan.

'Anti-politiepartij'

Volgens Dilan Yesilgöz (VVD) helpt het namelijk niet om 'verhalen en retoriek uit de Verenigde Staten' naar Nederland te vertalen. CDA'er Chris van Dam vindt dat D66 zich neerzet als 'anti-politiepartij'.

Lees meer over
Mitch HenriquezGeorge FloydD66PolitiegeweldBlackLivesMatterNederland