Aanslag

OM eist tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurverdachten voor voorbereiden aanslag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
OM eist tot 20 jaar cel tegen Arnhemse terreurverdachten voor voorbereiden aanslag
RTL

Het Openbaar Ministerie heeft tot 20 jaar cel geëist tegen de Arnhemse terreurverdachten. In de zaak staan zes mannen tussen de 22 en 36 jaar terecht. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag en van deelname aan een terreurorganisatie.

Tegen hoofdverdachte Hardi N. eiste het OM 18 jaar cel en tegen verdachte Wail El-A. 20 jaar cel omdat hij ook schoot op de politie bij zijn arrestatie. Nadeem S. en Morat M. hoorden 15 en 13 jaar cel tegen zich eisen. Ook tegen Nabil B. is 13 jaar geëist. Tegen Shevan A. eiste het OM 8 jaar cel.

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een evenement. Hoofdverdachte Hardi N. zei tegen een politie-infiltrant dat de Gay Pride in Amsterdam een mogelijk doel was. Daarnaast wilde de verdachten een autobom laten ontploffen op een andere plek.

Op beelden is te horen hoe de terreurverdachten uitvoerig bespreken hoe ze de aanslag wilden plegen. Wat ze niet wisten, was dat de veiligheidsdiensten meeluisterden. Die opnames zijn nu voor een groot deel vrijgegeven tijdens de rechtszaak.

Er waren concrete plannen over hoe de aanslag eruit zou zien. De terroristen zouden met kalasjnikovs in één lijn lopen, handgranaten vooruit gooien en als een van de terroristen geraakt zou worden, zou hij zijn bomvest laten ontploffen. 

De wapens werden besteld bij de infiltrant. Hij deed zich voor als leverancier en een ontmoeting in een vakantiehuisje in Weert.

Dit weten we over de terreurverdachten: 'Een bokstalent, tot het geloof hem nekte'
Lees ook

Dit weten we over de terreurverdachten: 'Een bokstalent, tot het geloof hem nekte'

Tijdens een grootscheepse actie in september 2018 werden in dat vakantiehuisje vier verdachten opgepakt terwijl ze in het bijzijn van politie-infiltranten bomvesten pasten en oefenden met onklaar gemaakte kalasjnikovs.

De andere verdachten werden opgepakt op thuisadressen in Vlaardingen en Arnhem. Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, volgens justitie genoeg om een halve kilo explosieven te maken. Met de arrestaties is Nederland volgens justitie aan een grote aanslag is ontsnapt.

Het Openbaar Ministerie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de spectaculaire operatie die leidde tot de arrestatie van de Arnhemse terreurverdachten. Duidelijk te zien is dat de verdachten zich met vuurwapens probeerden te verzetten.

Hoofdverdachte N. zei tijdens een van de zittingen dat hij is geradicaliseerd omdat hij gehersenspoeld zou zijn door AIVD-agenten. Zijn chatgesprekken met hen zouden staan op een telefoon die tijdens onderzoek bij justitie is kwijtgeraakt.

"Alles waar ik van wordt verdacht druist 100 procent in tegen mijn religie en de menselijkheid", zei N. "Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."

Medeverdachten

Medeverdachten hebben in de rechtbank verklaard dat ze niet wisten waar N. mee bezig was. Zij erkennen dat ze sympathieën hadden voor de jihad, maar ontkennen dat ze plannen hadden voor het plegen van een aanslag.

Een van hen verklaarde naar Weert te zijn gekomen omdat hij een wapen wilde bemachtigen. Een andere verdachte wilde er contacten opdoen die hem konden helpen met uitreizen naar het kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat.

Lees meer over
Openbaar MinisterieTerreurdreigingAanslagenRechtszaakArnhem