Tegen coronamaatregelen

Zij demonstreerden vandaag op het Malieveld: dit is waarom

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZij demonstreerden vandaag op het Malieveld: dit is waarom
RTL

Duizenden betogers zijn vandaag bijeengekomen op het Malieveld om tegen de coronamaatregelen te demonstreren. Vier personen vertellen tegen RTL Nieuws waarom zij vinden dat het klaar moet zijn met de anderhalvemetersamenleving.

Hetti (58):

"Ik sta voor vrijheid. Ik ben bang dat onze rechten worden afgenomen", vertelt de 58-jarige Hetti. "De anderhalvemetersamenleving is niet normaal. We willen geen gerobotiseerde mensen worden. Ieder mens is verbonden met elkaar; alle mensen komen uit dezelfde bron. Het is gek om afstand te houden en dat je wordt bekeurd als je met wat mensen bij elkaar staat of op een feestje bent."

ME omsingelt laatste betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld
Lees ook

ME omsingelt laatste betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld

Op dit moment vindt Hetti de coronamaatregelen niet nodig. "Toen de crisis begon wel, dan is het begrijpelijk dat mensen heel voorzichtig doen. Ook nu heb ik respect voor mensen die wel afstand willen houden. Ik wil niet dat mensen beschuldigend naar mij wijzen."

© RTL Nieuws

Jaëlla (31) en Gert-Jan (46)

"Het moet klaar zijn met de anderhalvemetersamenleving", vinden Jaëlla en Gert-Jan. "Het holt achteruit, mensen worden tegengehouden in hun bestaan." Hoewel de twee het goed vinden dat we in eerste instantie in een intelligente lockdown zijn gegaan, vinden ze de maatregelen nu te lang duren. "Er is steeds meer bekend. Een groot deel krijg helemaal geen klachten, maar ondertussen ligt wel de hele economie plat. Er wordt veel angst gezaaid, in plaats van feiten gedeeld. Met angst kun je mensen onderdrukken."

Dat de demonstratie vandaag eigenlijk niet door mocht gaan, vinden ze oneerlijk. "Gisteren mocht een Black Lives Matter-demonstratie nog wel doorgaan. Terwijl wij ook alles goed hadden geregeld. Juist dat de demonstratie vandaag werd verboden, was voor ons de druppel om te komen. Ook omdat de gemeente niet eens met de organisatoren van de demonstratie in gesprek is gegaan. Het is een aanslag op de democratie, we worden monddood gemaakt."

De twee balen ervan dat de sfeer aan het eind van de demonstratie omsloeg. "Rond het station was het wat grimmig. We moesten helemaal rondlopen omdat wij juist vreedzaam wilden demonstreren."

© RTL Nieuws

Chantal (30):

"De anderhalvemetersamenleving is geen samenleving", vindt de 30-jarige Chantal. "Mensen zijn kuddedieren: ze hebben liefde, aanraking en contact nodig. Het sociale aspect is belangrijk." Ze vindt dat het nu een keer klaar moet zijn met de coronamaatregelen. "We moeten gewoon weer normaal doen, dan trekt de economie wel weer recht." 

Dat ze vandaag aanwezig was op het Malieveld, vindt ze haar 'goed recht'. "We zouden een land met vrijheid van meningsuiting moeten zijn. Demonstreren is een recht, dus ik mag hier staan."

© RTL Nieuws
Met waterkanonnen en politiepaarden probeerde de ME te voorkomen dat betogers het centrum in trokken.
Lees meer over
CoronavirusVirusziekteCovid-19DemonstratiesDen Haag