'Grote teleurstelling'

Aantal nieuwe coronabesmettingen VS hoogste in twee maanden tijd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EyevineAantal nieuwe coronabesmettingen VS hoogste in twee maanden tijd
RTL

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten is in twee maanden nog niet zo hoog geweest als nu. Bijna 36.000 nieuwe besmettingen zijn er gisteren bijgekomen. Verschillende staten in het zuiden en westen melden recordaantallen. En opvallend: veel jongeren blijken het virus te hebben.

Het is een nieuw dieptepunt voor Amerika in de coronacrisis. Inmiddels zijn 2,3 miljoen mensen besmet en 120.000 mensen overleden aan het virus. En de aantallen blijven oplopen, blijkt uit cijfers van het John Hopkins instituut dat het aantal besmettingen wereldwijd bijhoudt.

"Het is een hele grote teleurstelling voor de Amerikanen", vertelt correspondent Erik Mouthaan. Veel mensen hadden het gevoel dat ze het ergste hadden gehad, maar op sommige plekken begint het nu pas.

Twee weken quarantaine

Verschillende staten waaronder New York, New Jersey en Connecticut hebben aangekondigd dat mensen uit staten waar het aantal besmettingen nu hoog is, twee weken in quarantaine moeten uit voorzorg.

"Onze drie staten zijn door een hel gegaan en dat willen we niet nog eens meemaken", zei gouverneur Phil Murphy. Mensen die de maatregel negeren kunnen een boete krijgen van bijna 900 euro.

'Nederlanders tot zeker eind dit jaar niet welkom in Verenigde Staten'
Lees ook

'Nederlanders tot zeker eind dit jaar niet welkom in Verenigde Staten'

Veel grote steden hadden aan het begin van de crisis met een enorme uitbraak te maken. In mei leek de uitbraak even te zijn bedwongen. Veel staten versoepelden de veiligheidsmaatregelen om de economie weer op gang te krijgen, maar daar lijkt het nu alsnog mis te gaan.

Zoals bijvoorbeeld in Florida. Daar werden 5500 nieuwe besmettingen op één dag gemeld. En ook in Arizona waren 3600 nieuwe besmettingen. Het platteland, waar het eerst mee leek te vallen, heeft ook te maken met een stijging van het aantal coronapatiënten.

Mondkapjes op

In veel staten waar het virus eerder door de autoriteiten gebagatelliseerd werd, hebben ze nu geen keus meer. De ziekenhuizen stromen vol, de autoriteiten moeten wel ingrijpen.

"Zelfs in Texas, waar eerder werd gezegd: het valt wel mee. Daar moeten mensen nu een mondkapje op." Ook andere steden en staten hebben bewoners opgedragen om een mondkapje op te doen. En in sommige staten wordt een lockdown weer overwogen.

Vooral op plekken waar winkels, cafés en restaurants weer geopend zijn, lijkt het virus toe te slaan. En daar blijken veel jongeren in de afgelopen weken besmet te zijn. Volgens artsen gedragen ze zich onverantwoord en zouden ze in ieder geval een mondkapje op moeten doen. "Ze nemen een groot risico", zei professor Ali Mokdad van de universiteit van Washington.

Duizenden jongeren besmet

Ouderen zouden hierdoor weer meer gevaar lopen. In de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar bleken er in Florida 2000 mensen besmet te zijn afgelopen week. In de leeftijd van 15 tot 34 jaar waren dat er 8000.

De grote toename onder jongeren kan ook te maken hebben met het feit dat het aantal testen in die leeftijdscategorie toeneemt. En er worden sowieso veel mensen in Amerika getest, vertelt Erik Mouthaan. "Deze week ga ik zelf voor de derde keer een coronatest doen." Het is laagdrempelig en mogelijk een verklaring waarom er zoveel besmettingen worden gemeld. Maar volgens hem geeft het geen verklaring waarom er zoveel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.

"Gewoon je gezond verstand gebruiken", is hun boodschap.

Volgens deskundigen zijn de komende weken cruciaal om het virus te stoppen. Gisteren uitte Amerika's meest toonaangevende deskundige op het gebied van infectieziekten, Dr. Anthony Fauci, zijn zorgen over de toename van het aantal besmettingen. Hij benadrukte nogmaals het belang van afstand houden. "Vermijd grote groepen. En als dat niet lukt, zorg dan dat je een masker op hebt."

'Het loopt wel los'

Maar deze informatie komt lang niet bij alle Amerikanen aan. Veel mensen lijken zelfs wat roekelozer te zijn geworden. "Ze zijn klaar met het coronavirus en willen de draad weer oppakken", zegt Mouthaan. In sommige conservatieve staten zijn veel mensen ook nog van mening dat het coronavirus niet zo ernstig is. "Maandenlang zijn ze door de autoriteiten en de regering gerustgesteld. Het loopt wel los."

Volgens Mouthaan kijken veel Amerikanen nu met jaloezie naar het opengaan van Europa en vragen zich af: waarom wij niet? Er is woede over het handelen van president Trump. Hij staat er slecht voor in de peilingen en dat komt onder andere door zijn coronabeleid.

De president heeft de maatregelen overgelaten aan de staten en niet het voortouw genomen, zegt Mouthaan. "Dat leek in eerste instantie ook logisch, maar nu zijn veel mensen van mening dat het wél landelijk aangepakt had moeten worden." Nu lijken sommige staten te laat met ingrijpen.

Lees meer over
Donald TrumpErik MouthaanCoronavirusCovid-19Verenigde Staten