Kunnen grootouders weer op hun kleinkinderen passen?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kunnen grootouders weer op hun kleinkinderen passen?
Corona-update, stel je vraag

Sinds kort zijn de corona-richtlijnen voor kinderen aangepast: tot en met 12 jaar hoeven ze geen afstand meer te houden tot volwassenen. Marianne, Sonja en Helena stelden ons de vraag wat dit betekent voor de opa's en oma's van Nederland. Kunnen grootouders eindelijk weer gewoon op hun kleinkinderen passen?

Het was best even slikken voor veel opa's en oma's toen de coronamaatregelen werden afgekondigd: ineens konden ze niet meer langs bij hun kleinkinderen.

Iedereen moest 1,5 meter afstand tot elkaar houden, maar voor mensen boven de 70 waren de richtlijnen nog strenger: "Aan een kind van drie kun je niet vragen of hij of zij afstand wil houden, daarom was de richtlijn: zie elkaar even helemaal niet, zegt een woordvoerder van het RIVM.

Inmiddels zijn de richtlijnen aangepast: kinderen tot 18 jaar hoeven geen afstand meer te houden van elkaar en kinderen tot 12 jaar hoeven ook geen afstand te houden tot volwassenen. Dus ja, grootouders kunnen weer op hun kleinkinderen passen, maar zoals altijd is het advies om gezond verstand te gebruiken.

"De ene grootouder is de andere niet", zegt de woordvoerder van het RIVM. "Je moet in de praktijk kijken hoe kwetsbaar iemand is. Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het coronavirus, maar een kleine rol is niet nul."

Erg klein risico

Toch lijkt het risico erg klein als grootouders hun kleinkinderen zien.

Ten eerste zijn er weinig kinderen met het coronavirus. Uit de meldingen van alle GGD's in Nederland blijkt dat slechts 0.9 procent van de coronapatiënten tussen de 0 en 17 jaar oud zijn. En als ze ziek zijn, hebben ze vaak milde klachten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ten tweede zijn kinderen zelden de eersten die ziek zijn in een huishouden.

Het RIVM en GGD Utrecht hebben onderzoek gedaan naar 54 gezinnen met coronapatiënten en bij geen van de gezinnen werden aanwijzingen gevonden dat een kind (jonger dan 12 jaar) de bron was van Covid-19 binnen het gezin. Oftewel: kinderen steken zelden iemand aan.

Crèches en basisscholen

Dat beeld wordt bevestigd op kinderdagverblijven en basisscholen. Sinds 6 mei kunnen medewerkers zich in speciale teststraten laten testen op corona als ze klachten hebben.

In de eerste maand lag het percentage zieken bij deze groep een stuk lager dan gemiddeld: 2.5 procent van de medewerkers testte positief, tegenover een gemiddelde van 8.2 procent. Ook is er in de maand juni geen toename te zien in het percentage zieke medewerkers van crèches en basisscholen.

Er wordt vaak gesproken over een mogelijke tweede golf van coronabesmettingen. Maar hoe zou dat eruit zien? In deze video leggen we het uit.

Maar als kinderen zo'n kleine rol spelen, waarom mochten grootouders hun kleinkinderen dan toch zo lang niet zien? Het was vooral een voorzorgsmaatregel, legt de woordvoerder van het RIVM uit. "Zeker in een fase waarin je weinig weet en je weinig zicht hebt op hoe het virus rondgaat, wil je kwetsbare groepen beschermen."

Het RIVM koos er daarom voor om terughoudend te zijn. "Ondanks de emotionele last is het belangrijk om dit soort regels in acht te nemen. Kijk maar waar de maatregelen ons gebracht hebben."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
RIVMFamilieKindcorona-updateCoronavirus