Miljoenenstad weer op slot

Nederlanders in Melbourne: 'Deze nieuwe lockdown zagen we niet aankomen'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Nederlanders in Melbourne: 'Deze nieuwe lockdown zagen we niet aankomen'
RTL

Het zal voor veel mensen een nachtmerrie zijn: terug in lockdown moeten. Voor Nederlanders in de Australische miljoenenstad Melbourne is het sinds deze week de keiharde realiteit. "Het is heftiger dan de vorige keer", zeggen Laura en Diko.

Laura: 'Het voelt erger dan de eerste keer'

Voor sporten mag Laura nog wel naar buiten in Melbourne
Voor sporten mag Laura nog wel naar buiten in Melbourne

"Het is raar dat we weer thuis moeten zitten. Maar ik denk ook maar zo: het is gewoon niet anders. Dat we weer in lockdown zouden gaan had ik niet echt zien aankomen. Ik begrijp dat het virus zich nu vooral onderling verspreid, onder gezinnen en groepen mensen. Bij de eerste lockdown namen mensen het vooral mee vanuit het buitenland." 

"Natuurlijk is het vervelend dat je niet meer naar vrienden mag en dat de horeca weer dicht is. Maar ik denk dat het merendeel van de Australiërs het wel begrijpt. We moeten wel. Hoe krijgen we anders het virus eronder?"

"Ik ben twee jaar geleden naar Australië gegaan om te promoveren. Sinds april werk ik al thuis. Eigenlijk werkt iedereen hier sinds die tijd thuis. Ik heb gelukkig een goed huis, net buiten het centrum, met een tuintje. Ik kan prima thuiswerken, dus op zich is het prima vol te houden. Maar zes weken is natuurlijk wel lang."

"We mogen wel naar buiten voor noodzakelijke dingen. En gelukkig mag je naar buiten om te sporten. Ik ga dus veel fietsen en hardlopen. Al is het weer niet best, het is zo'n 10 graden ofzo. Vanavond ook nog een stuk. Dat coronabuikje moet er wel af hè.

"Afgelopen oktober heb ik mijn familie in Nederland voor het laatst gezien. Ik denk niet dat ik ze dit jaar nog ga zien. We skypen veel en beseffen dat het even niet anders is. Maar gek is het wel."

Diko: 'Ik ben net op tijd weggevlucht'

Diko kon net voor de tweede lockdown terugvliegen.
Diko kon net voor de tweede lockdown terugvliegen.

"Ik ging twee jaar geleden naar Australië om te reizen en werken. Door de corona-uitbraak ben ik mijn baan als retailmanager in een motorkledingwinkel in Melbourne kwijtgeraakt. Ik had een tijdelijke visum tot september en een nulurencontract, dus kreeg ik geen uitkering. Ik kon mijn huur daardoor niet meer betalen en moest dus eigenlijk wel terug naar Nederland."

"Ik kon maandag een vlucht krijgen, net voor de nieuwe lockdown werd afgekondigd. Die had ik niet zien aankomen. Achteraf ben ik wel heel blij dat ik die vlucht heb genomen. Ik had mijn spontane terugkeer geheim gehouden. Wel grappig dat ik iedereen in Nederland kon verrassen."

"De vlucht was een heel gekke gewaarwording. 27 uur lang heb ik met een plastic kap op gezeten joh. Maar toch ben ik blij dat ik terug ben. Een Engelse vriendin van mij die nog in Melbourne zit, wilde ook naar huis, maar dat kan nu niet. Ze zit nu vast. Het gesprek van de lockdown leeft enorm bij mijn Australische vrienden. Het heeft impact op ieders leven."

"Ik zit nu in Amersfoort bij mijn ouders. Wat ik ga doen? Het liefst ga ik weer reizen, maar ja, dat is best lastig in deze tijden. Eerst maar even bijkomen van de jetlag en iedereen weer eens zien."

Weer lockdown in Melbourne

  • Zo'n 5 miljoen mensen zitten in Melbourne weer in lockdown. 
  • De politie heeft controleposten geplaatst rond de stad.
  • Tijdens de tweede lockdown mogen inwoners alleen hun huis verlaten als ze een geldige reden hebben, zoals boodschappen doen, werken of medische zorg zoeken. 
  • Ook moeten allerlei ondernemingen de deuren sluiten en mogen horecazaken alleen nog eten bezorgen of laten afhalen.
  • De lockdown duurt vooralsnog zes weken. 
  • Er worden honderden politiemensen en militairen ingezet om te controleren of mensen zich aan de regels houden.
De stranden in de Australische stad Sydney werden in april weer geopend, maar moesten daarna gelijk weer worden gesloten. Strandgangers negeerden massaal de oproep om alleen te komen om even te sporten, en gingen allemaal tegelijk van de zon genieten.
Lees meer over
CoronaboeteLink in bio