Capaciteitsprobleem

Meer coronatesten vrijwel onmogelijk, het piept en kraakt nu al

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeer coronatesten vrijwel onmogelijk, het piept en kraakt nu al
RTL

Het piept en het kraakt bij de laboratoria. Er zijn nu al problemen met de aanlevering van testmaterialen en de piek in het najaar moet nog komen. Dan moet er worden opgeschaald naar 70.000 testen per dag. Nu zijn dat er 40.000.

"De situatie op dit moment is echt nijpend", zegt medisch-microbioloog Bert Mulder. "We moeten zoeken naar allerlei mogelijkheden om de capaciteit uit te breiden."

Gebrek aan materiaal

Vorige week namen de GGD's in één week 140.000 testen af, gemiddeld zo'n 20.000 per dag. Maar er wordt ook op andere plekken getest en de GGD schaalt de testcapaciteit bovendien op.

Volgens Paul Savelkoul, microbioloog en afdelingshoofd van het lab van het Maastricht UMC+, worden er deze week in totaal naar schatting 40.000 testen per dag gedaan. Dat zijn er ongeveer 30.000 van de GGD en nog eens 10.000 tests die door andere instanties zijn afgenomen, zoals ziekenhuizen en bedrijven.

Volgens hem is het gebrek aan materialen het grootste probleem. "Het zijn vooral de Amerikaanse bedrijven die weinig kunnen leveren, want in de VS zelf is veel vraag. In Nederland kunnen we niet doorpakken omdat we hier niet van dit soort spullen en apparaten produceren."

'Vrees voor tekort coronatesten, straks mogelijk 70.000 per dag nodig'
Lees ook

'Vrees voor tekort coronatesten, straks mogelijk 70.000 per dag nodig'

Dat laatste beaamt ook Bram Diederen, directeur bij Microvida. "De labs kunnen het prima aan, maar krijgen te weinig spullen." Volgens Diederen zijn we niet het enige land met dit probleem. "De politiek doet allerlei beloftes over dat we meer willen testen, maar ze houden onvoldoende rekening met de complexiteit van het geheel."

Flink opschalen 

Volgens Adrie van der Zande, Medisch Moleculair Microbioloog in Twente, moeten er niet veel meer testen bijkomen op dit moment. "We kunnen het nu nog nét aan, maar het begint te kraken.  We moeten echt flink gaan opschalen willen we de groeiende vraag aan kunnen."

Alex Friedrich, arts-microbioloog bij het UMC in Groningen, maakt zich zorgen over gebrek aan personeel. "Je moet meer mensen aannemen, maar daarnaast ook opleiden. Dat groeit organisch en is niet binnen een week geregeld. We komen al van ver, maar we hebben nog een lange weg te gaan." 

Het ministerie van Volksgezondheid roept mensen op om alleen te komen testen bij klachten en geeft aan dat de capaciteit overal wordt uitgebreid.

GGD piept en kraakt door corona: dit is hoe het komt
Lees meer over
GGDMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport