Creatieve oplossingen

Traditionele intochten gaan niet door: 'Maar Sint zal er zeker zijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP (archieffoto)Traditionele intochten gaan niet door: 'Maar Sint zal er zeker zijn'
RTL

Sinterklaascomités zijn druk op zoek naar alternatieven nu corona roet in het eten gooit. In het hele land worden traditionele intochten afgelast, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs organisatoren van het kinderfeest.

Het vieren van het sinterklaasfeest in coronatijd brengt allerlei moeilijke kwesties met zich mee. Anderhalve meter afstand houden is met massa's publiek niet mogelijk. En ook is strooien met snoepgoed niet hygiënisch. En laat je kinderen bij Sint op schoot zitten?

Digitale intocht

Inmiddels is al duidelijk dat de traditionele intochten afgelast zijn in Tilburg, Eindhoven, Soest, Franeker, Maastricht, Hengelo, Borne, Rhenen, Dordrecht, Almelo, Den Haag, Genemuiden, Hellevoetsluis en Elburg.

Maar de organisaties gooien de handdoek niet in de ring: in veruit de meeste gevallen wordt gewerkt aan een alternatief. Zo kunnen in sommige gevallen mensen thuis digitaal de komst van de goedheiligman meemaken.

10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'
Lees ook

10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'

Het Sint & Pietengilde, dat de belangen behartigt van sinterklaascomités, ziet mogelijkheden. "Sint en zijn pieten zullen volop in het land verschijnen, maar veel kleinschaliger. Reken niet op bedrijfsfeesten met volop gezelligheid en zingen en springen", zegt woordvoerder Marc Giling tegen RTL Nieuws. "Organisatorisch moet je creatief zijn. Je kunt een zaal in vakken opdelen, of een maximumaantal bezoekers instellen."

Drive-through

Volgens Giling zijn er comités die de hoop hebben dat de intocht nog wel door kan gaan. "Ik denk dat we met zijn allen moeten concluderen dat dat helemaal niet mag. Er zijn bepaalde regels voor evenementen. Je kunt niet met zijn allen in het centrum gaan staan om Sinterklaas te ontvangen. Maar misschien is een soort drive-through wel mogelijk. Je zou ook Sinterklaashuizen en Pietenhuizen kunnen inrichten, waar dan activiteiten kunnen plaatsvinden."

Giling gelooft overigens niet dat kinderen eronder te lijden hebben. "Kinderen die echt nog heilig geloven, die leven in een magisch wereldje. Voor de fantasie van het kind is het geen probleem dat ze Sint en Piet dit jaar wat minder zien."

Landelijke intocht

Waar in de gemeenten de sinterklaascomités druk bezig zijn met hun eigen intocht, is de publieke omroep NTR druk bezig met de landelijke intocht. Als eerste halen zij de goedheiligman binnen, elk jaar ergens anders. Dit jaar is nog niet bekend in welke plaats dat gaat gebeuren en of dat überhaupt wel kan.

Een woordvoerder laat weten: "Hoewel hard aan de verschillende scenario's gewerkt wordt, is er in dit stadium helaas nog te weinig over te zeggen. Zodra wij hier concreter over kunnen zijn, laten we het jullie uiteraard weten. Het blijft afwachten dus."

© Hollandse Hoogte

Theo Smit van Sinterklaas Intocht Franeker zegt in een reactie dat afgelopen vrijdag de knoop definitief werd doorgehakt: "We doen de intocht digitaal. We laten in een video zien dat Sinterklaas hier aankomt en zijn al bezig met een verhaallijntje", zegt Smit.

Verder is er in de stad een aantal activiteiten in de sinterklaasperiode. "Zoals een drive-through: je wandelt of rijdt met de auto langs Sinterklaas en kunt met 'm op de foto. En verder kunnen kinderen via een luikje door plexiglas hun schoentje zetten."

Activiteiten in Den Haag

Een ander voorbeeld: Den Haag. "Het is wel duidelijk dat de rijtoer 'm niet gaat worden", zegt woordvoerder Peter Boelhouwer. "Want daar zouden 200.000 bezoekers op afkomen, dus dat is echt niet mogelijk. Het idee is om tal van kleine activiteiten te organiseren. En dat je je net als bij de horeca moet aanmelden voor een tijdslot." 

Boelhouwer verwacht dat er binnen een aantal weken een programma ligt. "Maar dat zal nog gewijzigd kunnen worden, afhankelijk van de situatie op dat moment."

Wat zijn de regels?

Voor evenementen, zoals de intocht, geldt een maximum van 250 personen in situaties waar geen reservering en gezondheidscheck kan plaatsvinden. 
Het is aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op anderhalve meter in kunnen richten en of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan. 

Bron: Rijksoverheid

Maar het vieren van Sinterklaas gaat verder dan een intocht. Bezoekjes aan scholen, bedrijven en gezinnen zijn ook niet gemakkelijk te organiseren. Kinderen hoeven geen afstand tot elkaar te houden, maar ouders en pieten onderling natuurlijk wel.

Een woordvoerder van Sintboeken.nl beaamt dat. "We hebben wel een aantal huisbezoeken gepland staan. Maar een huisbezoek met meerdere gezinnen kan natuurlijk niet, maar met één gezin wel. Je moet afspraken maken met mensen over het houden van afstand. Zo wil je bijvoorbeeld weten hoe groot een huiskamer is. We hebben geen desinfectiepiet, maar pieten hebben wel handschoenen aan. Verder denken we eraan om strooigoed verpakt te geven. "

'Het is niet anders'

Een woordvoerder van Sint op Visite weet nu nog niet wat er qua boekingen wel of niet kan doorgaan. "Er is een aantal praktische bezwaren. We zullen eisen moeten gaan stellen aan de klanten."

Sint & Piet Almere ziet het dit jaar niet zo zitten. "Wij gaan dit jaar helemaal niet op pad. Afgelopen week hebben wij de afspraken afgezegd", zegt een woordvoerder. "We willen geen onderdeel zijn van het probleem. Het is echt ontzettend jammer, maar nu is het niet anders."

Lees meer over
SinterklaasSinterklaasCoronabesmettingenCoronavirus