Wel of geen symptoom?

Testen en in quarantaine bij verkoudheid: wij wel, maar in veel andere landen niet

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockTesten en in quarantaine bij verkoudheid: wij wel, maar in veel andere landen niet
RTL

Het is alweer herfst, dus dikke kans dat je binnenkort met een neus vol snot rondloopt. In Nederland moet je je volgens de richtlijnen dan meteen laten testen, maar in veel andere landen geldt een loopneus niet als coronasymptoom.

In België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Spanje staat een neusverkoudheid, zoals zo'n snotneus officieel heet, bijvoorbeeld niet op de lijst met belangrijkste symptomen. Ook bij de lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt een neusverkoudheid niet genoemd.

In Nederland wel. Sterker nog: ons RIVM noemt de verkoudheid als allereerste symptoom. Ook in Duitsland, de VS en Italië moet je je met een verkoudheid laten testen. Waar komt dat verschil vandaan?

Vroeg opsporen

Lang niet elke loopneus komt door corona. Maar volgens RIVM-woordvoerder Harald Wychgel begon de ziekte bij veel coronapatiënten wel met zo'n neusverkoudheid.

"Het is een vroeg symptoom van het coronavirus", legt Wychgel uit. "En we willen een besmetting zo vroeg mogelijk opsporen, om te voorkomen dat mensen ermee rond blijven lopen. Daarom moeten mensen met een neusverkoudheid zich laten testen."

Handen wassen, handen wassen, handen wassen! Dit is waarom.

Dat een neusverkoudheid in eerste instantie niet als belangrijk coronasymptoom werd gezien, komt volgens de woordvoerder doordat het een milde klacht is.

Wychgel: "Als je één keer niest, ga je niet gelijk naar de dokter. Maar als je bij besmette patiënten doorvraagt, blijkt dat het vaak wel met een loopneus begon."

Niet bij elke besmetting

Het lastige aan neusklachten is dat ze vaak voorkomen, terwijl ze lang niet bij elke coronabesmetting optreden. Volgens een onderzoek in acht Europese landen had van de gemelde coronapatiënten maar 8 procent een loopneus. Cijfers in Nederland komen op 15 à 20 procent van de positief geteste patiënten.

"Een neusverkoudheid gaat vaak vanzelf weer over", zegt de RIVM-woordvoerder. "En kinderen of mensen met hooikoorts hebben heel vaak neusklachten. Dan kijk je dus vooral of de klachten anders zijn dan normaal. Maar je komt dan in een grijs gebied, want je kan natuurlijk last hebben van hooikoorts én besmet zijn met het coronavirus."

Moet je je kind thuishouden bij een verkoudheid? Doe de test
Lees ook

Moet je je kind thuishouden bij een verkoudheid? Doe de test

In andere landen worden vooral hoesten, koorts en vermoeidheid als belangrijkste symptomen genoemd. Ook in Nederland zijn dat de meest voorkomende symptomen. Waarom andere landen een ander beleid voeren bij verkoudheid, weet de woordvoerder niet.

Al die snotneuzen hebben wel een effect op de testcapaciteit. Steeds meer mensen laten zich testen op corona, waardoor de wachttijden voor een test oplopen.

Lees meer over
RIVMCoronatestCoronabesmettingenAllergieHooikoortsGezondheid