Rebecca Gomperts

Oprichter abortusboot in lijst 100 invloedrijksten van Time

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPOprichter abortusboot in lijst 100 invloedrijksten van Time
RTL

Ze is in ons land vrij onbekend, toch is ze dit jaar opgenomen in de lijst meest invloedrijke mensen van tijdschrift Time: de Nederlandse Rebecca Gomperts. In landen met een strenge abortuswetgeving helpt ze vrouwen die een veilige abortus willen.

Rebecca Gomperts is oprichter van Women on Waves en staat in de lijst met de honderd meest invloedrijke mensen in de categorie pioniers. "In deze tijd van angst en onzekerheid is Gomperts een baken van hoop, die opkomt voor het principe dat veilige abortus een mensenrecht is", schrijft Time.

Op een boot

Women on Waves helpt vrouwen die een veilige abortus willen uit landen waar dat niet is toegestaan, door ze op een boot mee te nemen naar internationale wateren, waar ze de abortus kunnen ondergaan. De organisatie wil zo een medisch veilig alternatief bieden en voorkomen dat vrouwen hun toevlucht zoeken tot gevaarlijke methodes.

Nederlandse helpt duizenden Amerikanen met abortus: 'De nood is hoog'
Lees ook

Nederlandse helpt duizenden Amerikanen met abortus: 'De nood is hoog'

RTL Nieuws sprak vorig jaar met Gomperts, toen enkele Amerikaanse staten strengere abortuswetten hadden doorgevoerd. 

Gomperts verstrekt zelf geen abortuspillen, ze schrijft recepten. De recepten stuurt ze naar een apotheker in India en die zorgt weer dat de medicijnen, waaronder de abortuspillen, in de Verenigde Staten terechtkomen. 

"Als een land strenge regels invoert rondom abortus, hebben kwetsbare vrouwen daar het meeste last van", zei Gomperts. Ze heeft het over vrouwen die verkracht zijn, of te maken hebben met huiselijk geweld. "Soms leven ze in auto's met hun kinderen. Die vrouwen moeten ook hulp kunnen krijgen."

Anthony Fauci en Donald Trump

Naast pioniers koos Time ook de meest invloedrijke leiders, titanen, iconen en artiesten. Zo kregen onder meer immunoloog Anthony Fauci, autocoureur Lewis Hamilton en de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Braziliaanse amtsgenoot Jair Bolsonaro een plek in de lijst van Time.

Lees meer over
Rebecca GompertsTime MagazineAbortusSamenlevingVerenigde Staten