Veel desinformatie

NCTV bezorgd over complottheorieën rond corona, vreest 'geweldsdaad' van eenlingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNCTV bezorgd over complottheorieën rond corona, vreest 'geweldsdaad' van eenlingen
RTL

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de NCTV, waarschuwt voor complottheorieën en desinformatie over het coronavirus. Dat staat in het nieuwe dreigingsbeeld. Radicale complotdenkers bedreigen politici, journalisten en agenten en dat kan leiden tot een 'geweldsdaad'.

"Eenlingen zouden vanuit een combinatie van extremistisch gedachtegoed, mogelijk psychosociale of psychische problemen en maatregelen in het kader van Covid-19 juist eerder tot een geweldsdaad kunnen overgaan", zegt de NCTV.

QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen
Lees ook

QAnon in Nederland: een parapluterm waaronder steeds meer complotdenkers zich verzamelen

'Debat met scherpe randen'

Sinds de coronacrisis is er meer maatschappelijk ongenoegen, zowel online als offline. "Een deel van de verschillende groepen en individuen vindt elkaar in het afwijzen van de overheid of overheidsbeleid", zegt NCTV. Er zijn 'gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving'.

"Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën en desinformatie. Sociale media fungeren als een soort blaasbalg", aldus het dreigingsbeeld.

Radicale onderstroom

Volgens de NCTV gaat het om een 'relatief brede, activistische bovenlaag', maar is er ook een 'een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen, zoals het belagen van journalisten en politici of, het intimideren van politiemensen'. Op digitale platforms kan een eenling mogelijk radicaliseren door contacten met gelijkstemden.

Het dreigingsniveau blijft ongewijzigd en wordt vastgesteld op niveau 3. Dat betekent dat een terroristische aanslag in Nederland voorstelbaar is, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat nu een concrete aanslag wordt voorbereid.

Viruswaarheid-voorman: 'Die extremisten zitten niet bij ons'

Willem Engel is een van de gezichten van het verzet tegen coronamaatregelen met zijn actiegroep Viruswaarheid. Zijn organisatie, die demonstreert en actievoert, houdt zich volgens hem verre van elke vorm van geweld. "Viruswaarheid is altijd helder geweest: wij strijden met geduld en liefde, en verwerpen elke vorm van geweld."

Hoewel Engel zich daar zelf van distantieert, beklagen Tweede Kamerleden zich over bedreigingen en intimidatie door activisten die de laatste weken in Den Haag demonstreren tegen de coronamaatregelen. Onder de demonstranten bevinden zich ook actievoerders van Viruswaarheid.

Engel ziet net als de NCTV dat er sinds de coronacrisis meer maatschappelijk ongenoegen is, zowel online als offline. Of de Viruswaarheid-voorman zelf contact heeft met de groep van extreme critici? "Nee, daar is geen contact mee. Ze zitten niet bij ons." Wel is Engel in het verleden wel eens door mensen benaderd. "We krijgen ook te maken met druk uit dit soort radicale groepen. Die vinden dat alles harder en militanter moet."

Engel zelf ligt naar eigen zeggen vooral onder vuur van de 'overheidsvolgers', zoals hij ze noemt. "Van die mensen krijg ik de meeste haatmail en bedreigingen. Op straat wordt er naar me geschreeuwd dat ik van de 'controlled opposition' ben. Laatst zei iemand tegen me dat de rode schoenen die ik droeg, bewezen dat ik van de illuminatie was. Dat soort mensen is vooral verward. Dat is verontrustend."

"Ik heb ook nog een aanvaller voor mijn deur gehad", zegt Engel. Begin deze maand arresteerde de politie een man die Engel aan het opwachten was bij zijn huis en een ruit insloeg.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
ViruswaarheidNCTVComplottheorieCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandTerreurdreigingLink in bio