Mag mijn baas mij verplichten om een mondkapje op te doen?

Door Michiel de Vries··Aangepast:
© iStockMag mijn baas mij verplichten om een mondkapje op te doen?
Corona-update, stel je vraag

Op veel plekken wordt het gebruik van een mondkapje dringend geadviseerd of is het verplicht. Hoe zit dat op het werk? Mag je baas je verplichten om op de werkvloer een mondkapje te dragen?

Bij RTL Nieuws krijgen we in deze rubriek de laatste tijd vaker deze vraag. Niet zo gek, want de discussie daarover is in een nieuwe fase beland. Sinds kort geldt een 'dringend advies' om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes.

Een verplichting voor iedereen vanaf 13 jaar die zich verplaatst in een publieke binnenruimte, zit eraan te komen. Straks kom je zonder mondkapje plekken als winkels, bioscopen en musea niet meer in. Alleen als je zit, mag het mondkapje nog af.

Wat betekent dit allemaal voor werkgevers? Denk aan bouwmarkten, openbaarvervoerbedrijven, scholen, gemeentes. Kunnen zij werknemers verplichten om een mondkapje te doen? Onder anderen T. Heemskerk en Diana willen dat weten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

We stellen de vraag aan Gerard Berghuis, advocaat arbeidsrecht bij Baasz Advocaten. Hij heeft de kwestie eerder dit jaar ook al voorbij zien komen, maar nu er een landelijke verplichting aan zit te komen is het opeens een veelbesproken thema. "Ik krijg de vraag veel van werkgevers. Het is een prangende vraag."

Maar hoe zit het nou? "Het antwoord is eigenlijk: ja, het mag", vervolgt Berghuis. Werkgevers hebben het 'wettelijke instructierecht', legt hij uit. Het gaat dan om regels 'omtrent het verrichten van de arbeid' of om voorschriften met betrekking tot 'de goede orde in de onderneming'.

Zo kan de werkgever bijvoorbeeld ook een regel opstellen dat je onder werktijd niet over privézaken mag internetten of dat je veiligheidskleding moet dragen. Ook kan je baas richtlijnen opstellen rond haardracht. 

Dat gaat dus best ver. Maar bedenk ook, zegt Berghuis, dat een werkgever verplicht is om een veilige werkomgeving te bieden. Als een paar werknemers een mondkapje niet zo nodig vinden, kunnen er ook werknemers zijn die daardoor vrezen voor een besmetting. Die vinden dan dat hun werkplek dan onveilig is.

"Een werkgever kan zeggen: ik wil niet dat mijn onderneming een besmettingshaard wordt en daarom moet iedereen een mondkapje op. Over het nut van zo'n maatregel kun je discussiëren, maar daar kom je nooit uit. Je hebt je daar als werknemer gewoon aan te houden."

'De bottebijlmethode werkt vaak niet goed'

De advocaat adviseert werkgevers wel rekening te houden met werknemers als zo'n plicht wordt ingevoerd. "De bottebijlmethode werkt vaak niet goed. Ga met elkaar het gesprek aan. Misschien kan een werknemer om medische redenen niet de hele dag een mondkapje dragen. Daar moet je dan serieus bij stilstaan."

En als iemand zegt: ik geloof daar niet in? "Dan is dat geen geldige reden. Je kunt zeggen: ik geloof er misschien ook niet in, maar ik wil wel dat je 'm draagt. Bij een weigering kun je een waarschuwing geven. Als dat niet helpt kun je maatregelen nemen."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Mondkapjecorona-updateArbeidsrechtCovid-19Coronamaatregelen