Tweede golf is anders

Ruim helft jongeren angstig of gestrest door corona

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Melisa BoekenstijnRuim helft jongeren angstig of gestrest door corona
RTL

Meer dan de helft van de jongeren voelt zich gespannen, angstig of gestrest door de coronacrisis en de aangescherpte maatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van psychologenplatform OpenUp. "Je weet gewoon niet wanneer het ophoudt."

De 25-jarige Melisa Boekenstijn is één van de jongeren die regelmatig piekert over de coronacrisis. "Er is gewoon niets om naar uit te kijken. Als je weet dat het nog een half jaar of zelfs drie jaar duurt, dan weet je tenminste waar je aan toe bent." Mentale problemen heeft ze naar eigen zeggen niet. "Het kan altijd erger. Ik heb werk en ik probeer positief te blijven, maar ik heb af en toe wel een emo-moment."

Resultaten uit het onderzoek:

Onderzoeksbureau DirectResearch deed in opdracht van OpenUp in oktober onderzoek op basis van een representatieve steekproef onder Nederlanders van verschillende leeftijden en geslacht en met verschillende werkachtergronden. Uit het onderzoek blijkt dat:

  • Millennials meer spanning, angst en stress ervaren door corona dan ouderen. 27 procent van de millennials heeft behoefte aan een gesprek met een psycholoog.
  • 33 procent van de totale groep onderzochte mensen zich gestrest/gespannen voelt door de extra maatregelen
  • 30 procent van de totale groep onderzochte mensen zich angstig voelt en 45 procent zich zorgen maakt om de gezondheid van naasten
  • 61 procent van de totale groep onderzochte mensen sociale activiteiten en contacten mist
  • Vrouwen (41 procent) meer angst en stress ervaren rondom corona en zijn somberder dan mannen (24 procent)

Bron: OpenUp

Uit het onderzoek blijkt dat millennials meer op kijken tegen thuiswerken dan ouderen. Melisa werkt voor een klantenservice en doet dat volledig vanuit huis. "Er is daardoor geen verschil tussen werk en vrije tijd. Als ik vrij ben kijk ik een serie op mijn laptop, maar als ik werk zit ik ook de hele dag achter die laptop."

Maak kennis met het A-team.

De mentale problemen die mensen tijdens deze tweede coronagolf ervaren zijn volgens GZ-psycholoog Gijs Coppens anders dan tijdens de eerste golf. Coppens was betrokken bij het onderzoek van OpenUp en werkt bij een telefoonlijn voor mensen die willen praten over hun mentale gezondheid naar aanleiding van de coronacrisis.

Zorgen over werk

"De angst voor de ziekte zelf is fors minder. De meeste vragen gaan over het verliezen van je werk concentratieproblemen, vereenzaming", zegt Coppens. "Mensen zijn minder angstig, maar meer somber en trekken zich terug."

Hij merkt dat het de laatste tijd een stuk drukker is bij de telefoonlijn. "In maart, april en mei was het druk, daarna was er in de zomerperiode een dip en nu neemt het weer toe, vooral de laatste drie weken." En die telefoontjes komen van mensen in alle leeftijden. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 3 Nederlanders kampt met mentale klachten door corona.

Joyce knuffelt veel met haar hond en twee katten, nu het met anderen niet kan.© Joyce Philips
Joyce knuffelt veel met haar hond en twee katten, nu het met anderen niet kan.

Nu de dagen korter worden is het voor Joyce Philips (41) extra lastig om positief te blijven. "Ik heb snel last van een winterdip en normaal gesproken helpen sociale contacten dan, maar een knuffel zit er nu niet in."

Ze haalt steun uit haar twee katten en hond. "Nu ik mijn neefjes en nichtjes niet kan kan knuffelen, knuffel ik mijn dieren maar wat vaker."

Ook Angelique Boere-Dresen (41) ligt regelmatig in bed te piekeren over de maatregelen en de toekomst van haar horecazaak. "Ik lig er wakker van. Hoe lang blijft het nog zo? Wat voor toekomst krijgen mijn kinderen? Alles draait nu om corona."

Ze houdt de moed erin door lekker te koken en nieuwe projecten te verzinnen voor haar café.

Angelique heeft stress door het sluiten van haar café.© Angelique Boere-Dresen
Angelique heeft stress door het sluiten van haar café.

Volgens psycholoog Coppens komt het er in grote lijnen op neer dat mensen in deze tweede golf vooral moe zijn. "Mensen moeten zichzelf steeds corrigeren naar wat eigenlijk onnatuurlijk gedrag is. Dat kost veel energie. Het is onnatuurlijk om de hele dag in je holletje te zitten en je te onthouden van sociale contacten."

Toch is hij niet per se pessimistisch over de mentale staat van Nederland. "De helft van Nederland trekt dit goed. De mens is veerkrachtig. Maar de mentale gezondheid moet wel beter in de gaten gehouden worden."

Dit kun je zelf doen om angst en stress tegen te gaan:

  • Accepteer de dingen die je niet kunt veranderen en richt je op de dingen waar je invloed op hebt.
  • Praat met vrienden, familie of collega's over wat je bezighoudt en hoe je je voelt.
  • Zoek rust en ontspanning en blijf bewegen. Wandelen is een goede vorm van ontspanning.
  • Zorg voor afleiding. Doe een spelletje, kijk een film of lees een boek.
  • Houd structuur in je dag en probeer je dag- nachtritme zoveel mogelijk te behouden.
  • Kijk niet continu naar het nieuws maar beperk dit tot een aantal momenten per dag.
  • Drink zo min mogelijk alcohol en gebruik geen drugs.

Bron: steunpuntcoronazorgen.nl

Lees meer over
PsychologieCoronacrisis in NederlandCovid-19DepressieStressEenzaamheidLink in bio